NERmeccs

Dr. Dávid Ferenc       2020. szeptember 23. 18:50 2020. szept. 23. 18:50

„Egyre szigorúbb biztonsági előírásoknak megfelelve, de összességében mégis szabadon élhetünk. Így például járunk futballmérkőzésekre is. Hogy ez kockázattal jár? Lehet. Jómagam legutóbb szombaton voltam meccsen, Ráckevén a Ferencváros vendégjátékát néztem meg. Másik kétezer emberrel együtt. Kis túlzással egymás nyakában csüngtünk, a vírus, ha akart és tudott, tobzódhatott. Mégsem rettegtünk. Mert jól éreztük magunkat, mert boldogok voltunk. S a lélek tápláléka, jól tudjuk, gyakran hatásosabb, mint a test gyógyszere. Sokkal rosszabbul éreztem volna magam, ha úgy jön el a Fradi a szülővárosomba, hogy nem lehetek ott a lelátón.” (Magyar Nemzet – Novák Miklós)

A fenti sorokat a Bayern-Sevilla meccs kapcsán vetette papírra a szerző. „Emberkísérlet” című írásában arról akarja meggyőzni az olvasót, hogy mennyire jó dolog, hogy az UEFA Magyarországot, illetve Budapestet választotta a döntő lebonyolítására. Boldogan közli velünk azt is, hogy az MLSZ „büszkén mondott igent a felkérésre”. 

Novák tagadja, hogy emberkísérletről lenne szó, holott az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) saját bevallása szerint is „próbaeseményként” tekint a budapesti mérkőzésre, és annak tapasztalatai alapján döntenek a járványügyi intézkedésekről. Ha tetszik, ha nem: laboratóriumi fehéregerek lesznek a stadionba látogatók, de nyugodtan nevezhetjük őket egy nemzetközi (német, spanyol, magyar) reprezentatív felmérés kísérleti alanyainak is. Novák jegyzete azon a napon (szerdán) jelent meg, amikor is újabb 951 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést és az elhunytak száma átlépte 700-at.

A kormányzati harsonaként üzemelő Magyar Nemzet publicistája – nem is titkoltan – arra biztat minket, hogy járjunk közösségi rendezvényekre. Novák bevallja, hogy a Ráckeve-Fradi meccsen nem tartották be a mindenkitől megkövetelt szociális távolságot, ellenkezőleg: egymáshoz préselődve szurkoltak a csapatoknak. A magát polgári napilapnak (röhög a vakbelem) tituláló Magyar Nemzet olyan publicisztikát közöl, amely egyrészt az óvatossági rendszabályok puhítását szolgálja, és másrészt szembemegy az egészségügyi szakemberek szigorú távolságtartásra vonatkozó felhívásaival. Mindenki arra kéri a fiatalokat, hogy átmenetileg hagyjanak fel a bulizásokkal, kerüljék a fizikai kontaktust. A  jegyzetíró pedig arról számol be, hogy baromi jó a tribünön összeölelkezve ünnepelni a Fradikát vagy a Ráckevét. Szép volt Nemzet, szép volt Novák!

Persze tudjuk, hogy mi rejlik az írás mögött. „Meg kell ágyazni” a csütörtöki meccsnek, el kell hitetni a jónéppel, hogy a kupadöntő helyszíni megtekintése nem jár kockázattal. Hogy is járna, hiszen az EU-csúcs elmaradása miatt, az Első Számú Magyar Szurkoló is vélhetően ott fog ülni a Népstadionban. Vírusvédett és alaposan fertőtlenített VIP páholyban, a magyar és nemzetközi futballmágusok társaságában. Nekik tényleg nincs okuk félni. 

Novák erős – féligazságot tartalmazó – mondattal fejezi be dolgozatát „Emberkísérlet. Ugyan! Az ilyen ocsmányságokat nem játék és szurkolás közben szokták kiagyalni.”  Valóban nem, ezt a felelőtlen döntést (miszerint nézők jelenlétében és Budapesten legyen a mérkőzés) nem a szurkolók, nem a focisták – és nem is járványügyi szakemberek – hozták, hanem politikusok és a labdarúgás közelében ténykedő öltönyös üzletemberek. Nekik aztán nem számít a játékosok, a játékvezetők, az edzők, a szurkolók stb. egészségügyi veszélyeztetettsége, őket kizárólag a pénz, a befolyás és a hatalom motiválja. Ez látszik rajtuk, de sajnos rajtunk is!