NOlimpia 2032-ben?

Bánó András 2021. február 26. 08:38 2021. feb. 26. 08:38

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság semmit nem akar a véletlenre bízni. Úgynevezett „célzott párbeszédet” kezdeményezett 2032-re, az ausztráliai Brisbane városával, mint lehetséges helyszínnel. Ez újabb csapás az orbáni álmokra, hiszen egy esetleges 2032-es rendezés érdekében már fel is állt egy Budapest 2032 Bizottság.

Joggal gondolhatta a miniszterelnök, hogy 2032-ig még van 11 év, addig kellő lobbi tevékenységet folytathatnak az illetékesek itthon és külföldön egy esetleges 2032-es budapesti rendezés érdekében. Persze az álmok szépek, de miután a NOB külön is hangsúlyt helyez arra, hogy az ötkarikás játékokat mindig más és más földrészen rendezzék meg, botorság volt azt gondolni, hogy Párizs (2024) és Los Angeles (2028) után újra az európai földrész következik. Különös tekintettel arra, hogy Brisbane és Budapest mellett érdeklődését jelezte még az 2032 olimpia iránt Katar, Újdelhi és Jakarta mellett két kínai  város, Csengtu és Csungking is. Sőt, ott áll a rajtvonalnál Isztambul, és Szentpétervár is. Legközelebb talán 2036-ban lehetne szó európai helyszínről, de persze akkor is ott lesz még az arab világ (Katar) és az ázsiai földrész Újdelhi vagy Jakarta.

Reménykedni persze lehet, a számomra legutálatosabb közmondás szerint ugyanis mindig a remény hal meg utoljára, de azt tanácsolom az illetékeseknek, hogy a NOB-bal történő konzultáció után azonnal oszlassák fel a Budapest 2032-es Bizottságot, mert ténykedése alighanem okafogyottá vált. A MOB csütörtökön kiadott közleményében azt írta: semmi sem mutatott arra eddig, hogy a NOB előrehaladott tárgyalásokat folytat az ausztrálokkal. Azt is írják: várják a további fejleményeket, miközben a kezdeti lépéseiket folytatva kívánnak tovább haladni a megkezdett úton, amely a jövőben egy budapesti olimpia megrendezéséhez vezet.

Szépen kérem a Magyar Olimpiai Bizottság illetékeseit, ne dobjanak ki sok-sok felesleges pénzt az ablakon. Oszlassák fel magukat minél előbb!