Oltásösztönző

Dr. Dávid Ferenc       2021. január 14. 08:23 2021. jan. 14. 08:23

Adjunk 100.000 forintot mindenkinek, aki beoltatja magát! Tízezer magyar hunyt el koronavírusban, és újabb tízezrek halhatnak meg idén, ha nem oltatjuk be magunkat elegen. Lassan egy éve a gazdaság is leállt, a kormánynak pedig nincs pontos terve arra, hogy mikor indul újra az élet. (…) Ehhez bőven rendelkezésre áll a pénz: többet költ a kormány a propagandájára, mint amennyi pénzre szükség lenne ahhoz, hogy mindenki, aki beoltja magát, 100.000 forintot kapjon. Többe kerül a kínai hitelből épített Budapest-Belgrád vasútvonal, mint amennyibe a teljes javaslat kerülne. Ne a kifogásokat keresse a kormány: adjunk mindenkinek százezer forintot, aki beoltatja magát. Mentsük meg tízezrek életét, segítsünk a nehéz helyzetbe került honfitársainkon, és indítsuk újra a gazdaságot! (Fekete-Győr András)

Nem mondom, hogy nem lepődtem meg a javaslaton. Sokszor olvastam/hallottam, hogy a magyar társadalom egy jelenetős része nem akarja beoltatni magát, ezért még az is felmerült, hogy kötelezővé tegyék a járvány elleni védekezésnek ezt a módját. Sőt, olyan javaslat is felmerült már, hogy aki nem oltatja magát, annak az esetleges intenzív kezelését pénzért végezze az egészségügy. Egyébként a maszk viselete és a kijárás korlátozása is kötelező érvényű, elviekben semmi gátja nem lenne, hogy a vakcinázás is feltétel nélkül kötelező előírásként érvényesüljön. Hazánkban létezik általános oltási kötelezettség, gondoljunk csak a gyermekekre, akik esetében nincs megengedő szabályozás: életkor függvényében szúrni kell őket.

A Momentum kezdeményezése újszerű, és megfontolásra érdemes. Nem ír elő kötelező magatartási formát, de ösztönöz az oltás felvételére. Nem büntet, hanem biztat, és a bizonytalankodókat akarja érdekeltté tenni a járvány elleni leghathatósabb védekezésben. A generációs párt elnöke több nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy arra számít (és ennek örül is), hogy az általuk most megjelölt témakörben majd élénk társadalmi vita alakul ki. Az újszerű motiválás nyilván felvet etikai kérdéseket is: szabad-e érdekeltséget teremteni egy gyógyszer bevételére, egy oltás felvételére? Én nem tudom a választ, de nyilván a szakmai szervezetek (Magyar Orvosok Szakszervezete, Magyar Orvosi Kamara stb.) hamarosan kialakítják álláspontjukat. Természetesen a kormányzó és az többi ellenzéki párt véleménye is releváns.

Gazdasági és szociális szempontból nézve kijelenthető, hogy – függően a beoltottak számától – hozzávetőlegesen 600-800 milliárd forintba kerülhet az akció, ami a lakosság 60-80 százalékos átoltottságára nyújtana fedezetet. Ezt az oltottsági arányt már a kutatók és az orvosok is megfelelőnek tartják, a kérdés – amire a Momentum választ keres –, hogy milyen úton, milyen eszközökkel érjük el a kívánt hatást. Semmiképpen nem vetem el kapásból a Momentum kezdeményezését, de nem is fogadom el változatlanul. Az összeg nagysága szimplán pénzügyi forrás kérdése, de a rászorultsági elv érvényesítése – amit a javaslat mellőz – rendkívül fontos és elengedhetetlen. Vannak olyan társadalmi rétegek, amelyek tagjainak tájékozottságukból és anyagi helyzetükből eredően, van módjuk ösztönző nélkül is mérlegelni, hogy akarnak-e oltást, vagy sem.

A Momentum innovatív ötletét az hívta életre, hogy hazánkban alacsony az „oltakozási” kedv. Mindenki jobban örülne – gondolom a javaslattevők is –, ha magyar társadalom önként és dalolva megszúratná magát. Nem teszi. Ugyanakkor nincs olyan átütő erejű és meggyőző központi kampány, amelynek hatására a polgárok többsége beoltatná magát. A Momentum megoldást keres, javaslatot tesz, és ez mindképpen dicséretes. Kezdeményezésük jó szándékú és célratörő. Ne törjünk tehát pálcát felettük! Mérlegelés és konzultáció után alkossunk véleményt az újszerű indítványról!