Parragh beindult

Dr. Dávid Ferenc       2020. november 17. 13:43 2020. nov. 17. 13:43

Az iparűzési adó elengedésére és az önkormányzati hatáskörbe tartozó többi adónem befagyasztására tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László. A kamara elnöke kiemelte: a könnyítés a teljes kis- és középvállalkozói szektorra érvényes lenne 2020-ra és 2021-re egyaránt. (mno.hu)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke „újított”:

– vérfagyasztó javaslata már nem csak egy, hanem két évre szól;

– már nem az adófizetési kötelezettség felfüggesztéséről beszél, hanem annak 2020. és 2021. évi elengedéséről;

– befagyasztaná az önkormányzati hatáskörbe tartozó egyéb adókat (idegenforgalmi adó, építmény- és telekadó, kommunális adó). A gépjárműadóról nem beszélek, mert arra már „rátette a kezét” az állami költségvetés.

Nehéz erre mit mondani, ezért segítségül hívtam – hogy ne mindig Budapestről szóljunk – Szeged 2020. évi költségvetését, amelyben csaknem 12 milliárd forint a helyi iparűzési adó (hipa) összege, közel 3,7 milliárd forintot tesz ki az építmény- és telekadóból befolyó összeg. (Miskolc esetében 12,5 milliárd forint a hipa-tervszám és 3,9 milliárd forint az építmény- és telekadó.) Szeged esetében a működési bevételek 50 százaléáot adják a helyi adók. A Tisza parti városban folyamatosan csökken az állami támogatás mértéke, ennek ellenére, a város lakói (természetes személyként) nem fizetnek helyi adót.

Azt nem tartom ördögtől valónak, hogy értekezzünk a hipa lehetséges kivezetéséről, hiszen jelenlegi formájában nem nevezhető korszerű adónemnek. De a lépcsőzetes megszüntetésével párhuzamosan, gondoskodnunk kell az ellentételezéséről is. Parragh ezt nem teszi, ezért elfogadhatatlan a nevével fémjelzett kezdeményezés. Egy gazdaságban jártas ember nem tehet olyan javaslatot, amely gyakorlatilag halálra ítéli az önkormányzati rendszert, és közvetlen módon lehetetlenné teszi az észszerű gazdálkodást. Amennyiben ez a szándék, és ha ez a cél megvalósulna, akkor az MKIK elnöke az ítéletvégrehajtó szerepét vállalta. Lelke rajta! 

Ha hatályba lépne Parragh elképesztő és kidolgozatlan indítványa, akkor – más forrás híján – szinte azonnal megszűnne minden kis- és nagy településen az önkormányzat által finanszírozott szociális ellátás, a kultúra- és a sporttámogatás, a környezet szépítését szolgáló kiadások (parkrendezés, köztéri hulladék begyűjtése stb.) nullára csökkennének. A járvány elleni védekezésről szóló tételekről nem is beszélve. A helyi forrásokból táplálkozó nagyberuházások ismét lelassulnának, a városi tömegközlekedés színvonala érzékelhetően romlana. Sorolhatnám tovább, de nem érdemes. Persze egyáltalán nem biztos, hogy az MKIK elnöke az „ötletgazda”. Könnyen lehet, hogy az ország vezetőjének agyából pattant ki az ötlet, és Parragh csak a miniszterelnök „tolmácsa”. Persze ez is szomorú változat, hiszen – elméletileg – a kamarának nem a kormányt kellene szolgálnia, hanem a gazdaság teljes egészét, amibe az önkormányzat is beletartozik.

Győr kormánypárti polgármestere már korábban szigorúan leminősítette Parragh indítványát. Meggyőződésem, hogy csak akkor nyugodhatunk meg igazán, ha – elsősorban – fideszes nagyvárosi polgármesterek (Székesfehérvár, Debrecen, Nyíregyháza, Kaposvár stb.) nyilvánosan elutasítják a provokatív és végiggondolatlan kezdeményezést.