Reszkethet a Spar, már a CÖKA is ellene fordult

Föld S. Péter 2024. szeptember 19. 14:40 2024. szept. 19. 14:40

A békemeneteket is szervező kormányközeli Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közleményében azt állítja, hogy a SPAR azért fordult a brüsszeli bírósághoz, mert az áruházlánc nem törődik a magyar emberek megélhetési problémáival, és a „gazdasági farkasétvágyát” sem akarja mérsékelni. Ez a megfogalmazás, amely a boldogult egypártrendszer propagandaanyagainak is dicsőségére válna, arra a kellemetlen körülményre kívánt reagálni, hogy az osztrák tulajdonú üzletlánc az uniós bíróságon pert nyert a magyar állam ellen.

Mint ismeretes, a Spar Magyarország megtámadta annak a büntetésnek a jogosságát, amelyet a magyar hatóságok azért róttak ki rá, mert egyik vidéki üzletében nem találták megfelelőnek néhány árstopos áru raktárkészletét. Az uniós bíróság ítéletében megállapította, hogy az Orbán-kormány rendelete sértette a szabadversenyt, amely a mezőgazdasági piacok közös szervezésével összefüggő uniós rendelet alapvető alkotóeleme.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem hagyta szó nélkül az Európai Unió Bíróságának ítéletét. Szerinte a grémium a családok helyett az árdrágító és profithajhász multik oldalára állt, amelyek profitéhségüket a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálják elfedni. A miniszter azt sem rejtette véka alá, hogy meglátása szerint „ezeknek az árdrágító multiknak semmi sem szent. De csinálhatnak bármit, a kormány mindvégig az árak csökkentése, így a magyar családok mellett fog állni. Semmilyen vállalkozásnak nincs helye a magyar piacon, amely a magyar fogyasztók érdeke ellen űz piszkos játszmákat.” 

Ezt a véleményt igyekezett a maga sajátos módján überelni a nemzet legjobbjait tömörítő, a kormányhoz nagyon közeli, azzal mindig mindenben egyetértő civil szervezet, a CÖKA. Közleményükben nem csupán míves magyarsággal, hanem egyúttal indulatosan is fogalmaztak: „A SPAR menedzsmentje, úgy tűnt, a tulajdonosai előtt próbálta eltussolni, hogy tudása alulmaradt a versenytársakétól. A gondoskodó államot kikezdeni az álmoskönyv szerint sem előremutató. Elfeledkeztek arról, hogy alkalmazottaik is olyan magyar emberek, akik családjuk megélhetését biztosítják. Munkahelyüket elhagyva, vásárlóvá válnak, így a pénztárcájukban lévő forintjaikat jól kell beosztani. A SPAR-nál kapott fizetésük bizonyosan az előbbi állítást igazolják.” Mindehhez hozzátették, hogy „a rablóprivatizáció könnyű prédát eredményezett a magyarországi piacon.” 

A közlemény végén tanácsot is adnak a magyar vásárlóknak. „Ott vásároljunk, ahol azonos minőség mellett, jobb színvonalú kiszolgálással a legjobb árakat kaphatjuk, nehéz gazdasági helyzetekben pedig szolidáris hozzáállást tapasztalhatunk. Legyen olyan az adjonisten, mint a fogadjisten!”. Ebből a megfogalmazásból az következik. hogy a CÖKA nem a magyar tulajdonú, a többi áruházláncnál kisebb választékot magasabb áron kínáló láncokat ajánlja a magyar vásárlók figyelmébe. Ezek felsorolásától most eltekintünk, nem kívánunk pereskedni, de feltevésünk szerint sem a nem elhanyagolható pártállami múlttal rendelkező CÖKA élharcosai, sem pedig családtagjaik nem az általuk ajánlott boltokban, hanem a most megtámadott Sparban és a többi külföldi tulajdonú, ám főként magyar árukat forgalmazó és kizárólag magyar munkavállalókat foglalkoztató üzletláncoknál intézik a vásárlásaikat.

A CÖF-CÖKA felhördüléssé fajult bátorsága egyébként nem újkeletű: Lázár János, akkor éppen a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosként már 2021 novemberében hadat üzent a Magyarországon működő multiknak. „Magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő egy vertikumban – ez a célkitűzés. Abcúg a kiskereskedelmi láncokkal, diszkontokkal és vivát a hazai élelmiszerláncoknak. Überelni kell a külföldi kiskereskedelmi láncokat, diszkontokat, abcúg multik, vivát magyarok!” – mondta akkor Lázár a Portfolio-nak adott interjújában. Lázár már akkor sem rögtönzött, akkori szavainak is voltak előzményei: 2020 decemberben az Agrárszektor Konferencia 2020 elnevezésű rendezvényen ugyanő úgy fogalmazott, hogy „a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni.”

Innen, valamint Nagy Márton miniszter mostani kirohanásából meríthetett a CÖF-CÖKA bátorságot. Ráadásul ebben az általuk képviselt szellemiségben a magyar virtusnak egy sajátos megnyilvánulása is tetten érhető: jelesül az, hogy nem eltanulni és alkalmazni kell a jó, bevált üzleti módszereket, nem jobbnak lenni másoknál, hanem erővel kiszorítani a piacról a nekünk nem tetsző versenytársakat. 

Még szerencse, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik üzleti ügyekkel. A miniszterelnök évekkel ezelőtt mondta ezt először, amikor veje, Tiborcz István homályos ügyeivel volt tele a kormánytól független sajtó. Most pedig, amikor kiderült, hogy Orbán apjának a bányáiból szállítják az építőanyagot a meglehetősen drága Belgrád-Budapest vasútvonalhoz, Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan üzente meg ismételten a nyilvánosságnak, hogy a főnök üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

Meghagyja ezt a hierarchia alsóbb szintjének: tegye magát nevetségessé Nagy Márton, vagy éppen a már többször is igen szórakoztatónak bizonyult CÖKA.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom