Szijjártó hazudik

Föld S. Péter 2021. július 12. 12:45 2021. júl. 12. 12:45

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókról írt posztjában a Facebookon, szánalmasnak és gyávának nevezte az Európai Labdarúgó Szövetséget, mert szerinte úgy működnek, mint a kommunizmusban: bizonyíték nem kell, elég a besúgó feljelentése. Szijjártó valótlanságokat állított.

Amint arról a Hírklikk tegnapi cikkében is írtunk, a magyar diplomácia vezetője sértődött kirohanással válaszolt az UEFA-nak arra a döntésére, amely a magyar szurkolók viselkedése miatt három mérkőzésre zárt kapuk mögé utasította a magyar labdarúgó válogatottat, a honi szövetséget pedig még százezer euróval is megbüntette. Erről írta Szijjártó, hogy munkásőr-hajlamú, olyan, „mint a kommunizmusban  bizonyíték nem kell, elég a besúgó feljelentése.”

„Úgy látszik, az UEFA továbbra is alkalmazza a már korábban megismert munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókat, akiknek nincs más dolguk, csak jelentéseket írni arról, hogy ki, mit mondott (vagy nem mondott) a nézőtéren. Mint a kommunizmusban: bizonyíték nem kell, elég a besúgó feljelentése” – írta Szijjártó a Facebookon. „Az a bizottság, amelyik ilyen döntést hoz, szánalmas és gyáva testület. Szégyelljék magukat!”

A kommunizmusban – amely egyébként nálunk sohasem létezett, még az egypártrendszer fénykorában is csupán az volt a szlogen, hogy„leraktuk a kommunizmuis alapjait” – talán tényleg nem mindig kellett bizonyíték, de Szijjártó nagyon jól tudja, hogy az UEFA nem bizonyítékok nélkül, besúgói feljelentések alapján hozta meg az egyébként valóban szigorú, elmarasztaló döntését. Épp ellenkezőleg: amint az a Magyar Labdarúgó Szövetség által közzétett szövegből is kiderül, az UEFA kép- és hangfelvételek alapján határozott. Bizonyítékok vannak ugyanis arra, hogy a magyar szurkolók egy csoportja azt skandálta, hogy a portugálok játékosa Cristiano Ronaldo – szerintük – homoszexuális, és ugyanezt a véleményüket harsogták Németországgal és Franciországgal kapcsolatban. Vagyis, Németország és Framciaország homoszeuális.

Szijjártó nyilván abból indult ki, hogy az átlagos magyar polgár csak a kormányhoz közeli médiából tájékozódik a világ és Magyarország történéseiről, s ezekben az orgánumokban csak nyomokban található valódi hír és informácó. Vagyis, nem írják meg, hogy az UEFA nem besúgók feljelentéseire hivatkozva, hanem bizonyítékok alapján hozta meg a számunkra kínos és kellemetlen döntést.

Az is megért  volna egy misét, hogy megtudjuk, Szijjártónak mi a vélemlnye a történtekről. Nem az UEFA  döntéséről, hanem arról, ami azt megelőzte: az ellenfél játékosának, és egész országoknak lebuzizásáról. Kifejthette volna ezzel kapcsolatban a véleményt, elmondhatta volna, hogy szerinte helyes-e lebuzizni Franciaországot és Németországot. (Portugália ezúttal megúszta, a magyar szurkolók szerint ők nem buzik, csak a legismertebb futballistájuk az.)

Szijjártó tehát hazudott, amikor azt állította, hogy az UEFA bizonyítékok nélkül, feljelentés alapján döntött. Szüksége volt erre a hazugságra, hiszen ez volt az alap, amelyre az egész fejtegetését építette: hogy megint minket bántanak  és az a bizottság, amely ilyen döntést hoz, szánalmas, gyáva és szégyellje magát.

Mi szégyelljük magunkat, Szijjártó helyett, pedig, nem nekünk kéne. Nem mi bátorítjuk a szélsőségeseket, nem mi megyünk szembe a világgal, nem mi hajlítjuk magunk felé a valóságot, hanem az a szánalmas és gyáva kormány, amelynek Szijjártó is tagja.