Újra egyedi támogatásokat osztogat az Orbán-kormány

Bánó András 2020. szeptember 11. 19:15 2020. szept. 11. 19:15

Ha egy önkormányzat nem ellenzéki vezetésű, és vezetője a kormány közelébe tudott férkőzni, van esélye arra, hogy az adakozó kedvű kabinet a hóna alá nyúljon. Az önkormányzatok általában százmilliókat buknak a koronavírus-járvány miatti kormányzati elvonásokon, és a gazdasági visszaesés is kisebb adóbevételeket eredményez számukra. Nem kell azonban kétségbeesni egyes kivételezetteknek: van egy módja, miként tudnak mégis pénzt szerezni. Külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, a kormány vissza nem térítendő egyedi támogatást nyújthat egyes kiválasztott településeknek.

A szerdán megjelent Magyar Közlönyben hét ilyen szerencsés önkormányzatot találni, amelyek összesen 354 millió forintot köszönhetnek meg a kormánynak:

1. Csór község 18,228 millió forintot  (a Polgármesteri Hivatal és az óvoda épületének helyreállítására, felújítására)

2. Esztergom 150 millió forint (útfelújítás, csapadékvíz elvezetés, parkoló építés, környezetrendezés. Hernádi Ádám itt a polgármester, Hernádi Zsolt MOL vezér unokaöccse…)

3. Kiskutas község 1 millió 55 ezer forint  a buszmegálló épület helyreállítására (vajon kacsalábon forog ez a buszmegálló?)

4. Piliscsaba  65,757 millió forint (közlekedési infrastruktúra fejlesztési feladatokra)

5. Rákóczifalva 30 millió forint (önkormányzati ingatlan építésére ingatlanvásárlással)

6. Szakoly község 75 millió forint (tartozás rendezésére!!! Hogy tudtak ennyi tartozást felhalmozni?? A falu egyébként gyakorlatilag 2012 óta a csőd szélén áll, tavaly új polgármestere lett, elődjére, Szűcs Gabriellára az ügyészség például letöltendő börtönt kért 2018-ban költségvetési csalás miatt, de, hogy hol tart az ügy,azt senki nem tudja. Egy óvodai tornaszoba építésére kapott pénzt a polgármesteri hivatal működésére fordították… 

7. Mórahalom 14 millió forint (turisztikai célok támogatására, mert a kormány abban bízik, hogy ha a budapesti gyógyfürdőkbe nem jönnek vendégek, majd a mórahalmiba mennek?)

Cseppet sem hasraütés-szerűen, teljesen céltudatosan mennek ki a pénzek a költségvetésből. Most 354 millió, máskor még több. Hogy megint nem érdekli a kormányt az önhibájukon kívül utcára került emberek sorsa, az otthon maradni kényszerülő kisgyermekes szülök helyzete, az infláció által sújtott kisnyugdíjasok életkörülményei, azt már megszoktuk. 

De meddig tűri ezt még a nép?