A kormány négyszázezer gyermektől venne el egy bögre tejet

Szél Bernadett 2016. május 28. 14:14 2016. máj. 28. 14:14

Az, ami az iskolatej-programmal történik, ennek a kormánynak a valódi tükre: miközben az oktatási rendszer ma már messze nem csak tanítás, hanem sok helyen alapvető ellátás is, miközben akkora bajban van a komplett hazai tejágazat, hogy tehenekkel tüntetnek a Kossuth téren a tejtermelők, miközben Matolcsy fürdőzik a közpénzben, a költségvetés meg százmilliárdokat hajigál ki az ablakon, a Földművelésügyi Minisztérium és a Klik koprodukcióban képes elvenni egy pohár tejet a gyermekektől.

Hogy miért? Mert szerintük erre nincs pénz.

Amikor először meghallottam, hogy elvehetik a gyermekektől azt az egy bögre tejet, azt reméltem, hogy rosszul hallok. A költségvetést látva sem racionális, sem erkölcsi alapja nincs a kormánynak arra, hogy ezt tegye, arról nem is beszélve, hogy a tejágazatot látva a mai helyzetben a kormánynak minden erejével kiterjeszteni és nem kinyírni kellene az iskolatej-programot. De ők nem ezt teszik, hanem levelet küldenek az iskoláknak, hogy elfogyott a 2.6 milliárd, innentől kezdve csak 98 járásból lehet pályázni. Ez azt jelenti, hogy kb. száz-százötvenezer gyermek szájából kiveszik a napi fix pohár tejet, az együttműködést meg előre is köszöni a Klik elnöke. Hát akkor most álljanak meg egy percre.

A földművelésügyi tárca és a Klik között láthatóan nagyon jól megy az együttműködés, ha valamit el kell venni a rászoruló gyerekektől. De talán pont az ellenkezőjén kellene dolgozniuk. Legyenek szívesek a kormányban együttműködni annak érdekében, például a 27 milliárdból a Várba költöző gazdasági tárcával, hogy ugyan csoportosítsák át a megfelelő összeget a gyermekek tejére, például a százmilliárdos nemlétező paksi bővítésből, a propagandaminiszter 22 milliárdjából, vagy a milliós vezetői fizetésemelésekből!

Éveket töltöttünk azzal a parlamentben, hogy elmagyarázzuk a Fidesznek: minden fronton hiteltelen a politikájuk, ha a gyermekéhezésen nem segítenek, megkíséreltük megértetni Harrach Péterrel, hogy a gyermekéhezés felszámolása nem baloldali kampánycél, hanem egy alapvető minimumcél, az LMP több, mint hatvanmilliárdot biztosítanánk a költségvetésben erre a célra. Kikényszerítettük, hogy olyan fatális hibákat, mint a nyári szociális gyermekétkeztetés megnehezítését, visszacsinálják, erre most suttyomban betámadja a kormány a gyermekeknek járó egy pohár tejről szóló programot.

Leszögezem, hogy nem csak a mélyszegénységben élő, hanem átlagos családok számára is fontos programról van szó, sok gyermeknek ez a reggeli pohár tej vagy kakaó az első étkezést jelenti - mintegy négyszázezer gyermek számára jelentett ez egészséges napkezdést. Egy olyan országban, ahol a gyermekéhezés 200 ezer gyermeket érint, 50 ezret minden nap, ahol minden harmadik háztartás a létminimum alatti jövedelemből él és az egykeresős családok harmadában a nettó bevétel a megélhetési küszöb alatt van, tilos a gyermekek szájából kivenni a falatot.

Hozzáteszem, mindezt egy olyan időszakban, amikor a tejtermelők a tehenekkel a Kossuth téren tüntetnek és négy miniszter kapja meg a feladatot, hogy oldja meg a gondot, konkrétan Balog Zoltánnak kellett a közétkeztetési szabályok olyan módosításán dolgozni, amely kötelezővé tenné a friss tejet az intézményekben. Ebben a történelmi pillanatban Fazekasék ráébrednek, hogy a 2.6 milliárd kevés és kiadják a Kliknek, hogy az ősztől kezdődő tanévben racionalizáljanak.

A gyermekeknek jár a tej és kész -- teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a bukott Klikkel karöltve azon mesterkedik, hogy kiszorítsák a tejet az iskolákból. Mint oly sokszor, most is a homlokegyenest ellenkező út a jó út: be kell fejezni az urizálást, fel kell számolni az áfacsalásokat, a tejprogramot meg ki kell terjeszteni az egész országra. Ha ehhez négy miniszter kevés, akkor a viszont látásra, mást tényleg nem tudok mondani.