1151 nap

Szél Bernadett 2016. június 23. 09:45 2016. jún. 23. 09:45

Ennyit kellett várni arra, hogy az exfideszes nőverő polgármester és országgyűlési képviselő, Balogh József lemondjon tisztségéről, amit már három éve meg kellett volna tennie. Ő volt az, aki 2013 áprilisában ököllel többször arcon ütötte élettársát majd előadta a vak komondor meséjét, és mindössze annyi történt, hogy "közös megegyezéssel" távozott a Fidesz-frakcióból, de a pártból sem zárták ki és vígan nyomogathatta tovább a gombot függetlenként a parlamentben.

Miközben a kormány minden alkalommal előadta, hogy mennyire elkötelezett a családon belüli erőszak elleni harc mellett, egyetlenegyszer sem állt ki és nem határolódott el nyilvánosan saját képviselőjétől. Nem alkalmazta a híres zéró toleranciát, nem mondta, hogy Balogh József méltatlanná vált arra, hogy bárkit is képviseljen a parlamentben. Az elsőfokú bíróság ítéletét, ami mindössze 420 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá, most a kecskeméti törvényszék súlyosbította másodfokon tíz hónap - két év próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre. Ha most nem mond le Balogh, akkor méltatlansági eljárás keretében fosztották volna meg polgármesteri tisztségétől -- szó sem volt tehát arról, hogy ezzel a lépéssel vállalni akarta volna tettei következményét.

A szomorú az egészben az, hogy három év kellett ahhoz, hogy egyáltalán valamilyen következménye legyen az ügynek és a fidesz ez alatt az idő alatt nem csak végképp hiteltelenné vált azzal kapcsolatban hogy mit is ért ő zéró tolerancián, de a hallgatásával rengeteget ártott: azt üzente a társadalomnak, hogy a nők bántalmazása magánügy és az erőszakot elszenvedett nők nem számíthatnak a kormányra. A kormány tényleg látványosan nem tesz semmit a nők elleni erőszakkal kapcsolatban: évek óta halogatja az Isztambuli Egyezmény ratifikációját, sorra szavazza le a javaslatainkat, a költségvetésbe nem teszi bele a szükséges forrásokat. A bántalmazott nőkön és a családon belüli erőszak áldozatain az segít, ha a papíron garantált jogok végre valósággá válnak. Ehhez viszont kormányzati akarat kell.