Végre őszintén beszél a kormány

Szél Bernadett 2016. szeptember 8. 10:22 2016. szept. 8. 10:22

Lassan eljutunk oda, hogy a kormány nem is próbálja titkolni, hogy bár a felszínen milliárdokat költ arra, hogy "üzenjen Brüsszelnek", a valóságban a külföldi nagyvállalatok gazdasági érdekeit tökéletesen kiszolgálva, Nyugat-Európa ipari zónájaként képzeli el Magyarország jövőjét.

Persze nehéz is lenne ezt elhazudni, amikor már oda jutunk, hogy a kormány gazdasági miniszter arról értekezik, hogy külföldi vendégmunkások betelepítésével kellene munkaerőt keríteni az alacsony bérekkel elüldözött magyar munkavállalók helyére. Csepreghy Nándor azonban néhány napja még ennél is tovább ment.

Történt ugyanis, hogy a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pénteken azt mondta egy paksi fórumon, hogy "ha létrejön egy kétsebességes európai közösség, az Magyarország számára nem biztos, hogy veszély, hanem lehetőség." Szerinte a bérviszonyokban Magyarország és a régió államai még évtizedekig nem érik el a nyugat-európait, de "nem is annak elérését kell nézni, hanem azt, hogy tudunk-e megfelelő életszínvonalat teremteni."

Magyarra lefordítva a kormány célja nem a nyugati bérek elérése, hanem éppen ellenkezőleg, a bérkülönbségek fenntartása. Az alacsony bérek a kormány szemében előnyt, nem pedig hátrányt jelentenek Magyarország számára.

A kormány ezzel hivatalosan is elismerte, hogy nem lát esélyt arra, hogy a magyar dolgozók nyugati színvonalú bért kapjanak: ez egyszerűen nem célja a kormányzásuknak, mert nem tartják rá képesnek az országot. Így már persze érthető az oktatás szétverése, a minimálbér megadóztatása, a munkára rakódó terhek növelése, a közszféra béreinek befagyasztása, a közmunkaprogram, és minden olyan intézkedés, ami elsőre minden logikát nélkülöz, ha azt akarjuk, hogy a magyar dolgozók meg tudjanak élni a fizetésükből.

Itt az ideje, hogy a kormány is beszéljen világosan. Mondja egyenesen az emberek szemébe, hogy nem akar magasabb béreket, tudatosan le akarja szorítani a fizetéseket, hogy olcsó maradjon a magyar munkaerő. Mondják el: az elmúlt években tudatosan arra törekedtek, hogy nemhogy a nyugati bérektől, de a régiós országok béreitől is minél inkább leszakadjunk.

Mi az LMP-ben nem vagyunk ilyen kishitűek. Szerintünk a magyar dolgozók igenis elég jók és elég képzettek ahhoz, hogy nyugati bért kapjanak: ezt bizonyítja az a többszázezer kivándorolt, aki sikeresen elhelyezkedett Nyugat-Európában. Szerintünk az a kormány, amelyik a munkaerő árában akar versenyezni és a munkavállalók számára minél rosszabb feltételeket teremtve akarja vonzóvá tenni a külföldi befektetők számára az országot, nem a magyar emberek érdekeit képviseli.

Azt gondoljuk, hogy Magyarországnak nem érdeke a két-, vagy többsebességes Európa. Nem érdeke a bérkülönbségek fenntartása és az erre alapozott gazdaságpolitika. Nem lehet lemondani arról a célról, hogy felzárkóztassuk a béreket, biztos megélhetést teremtsünk, és ezzel itthon tartsuk a magyar munkaerőt. Ehhez éppen az ellenkezőjét kell csinálni annak, amit a kormány tesz. Nem a munkaerő árára, hanem a tudására kell alapozni a versenyképességet. A munkaerő képzettségébe és a béremelésbe kell beruházni.

A Fidesz azonban már a célokat is rosszul határozta meg, és sajnos egyre gyorsabban halad a rossz irányba. Ha a cél ugyanis az, hogy végképp leszakadjunk Nyugat-Európától, akkor szomorúan, de kimondhatjuk, hogy a kormány reformjai tényleg működnek. Ha oda szeretnénk elérni, hogy ugyanazért a munkáért a közeli jövőben ugyanannyi pénzt kapjon egy magyar és egy nyugat-európai dolgozó, akkor mihamarabb teljesen új irányba kell indulnunk.