Foglalkoztatás a plakátvalóságon innen és túl

Szél Bernadett 2016. június 28. 16:06 2016. jún. 28. 16:06

Létezik Magyarországon egy alternatív valóság, amit én csak "plakátvalóságnak" szoktam hívni. Ebben a párhuzamos valóságban a reformok működnek, a költségvetéssel mindenki léphet egyet előre, a kormány egymillió új munkahelyet teremt, a fiatalok pedig pedig csak kalandvágyból, világot látni mennek külföldre.

A Fidesz súlyos milliárdokat költ arra, hogy ezt az alternatív víziót igaznak állítsa be, de a valóság egyre többször közbeszól, a plakátokat pedig egyre inkább megmosolyogják az emberek.

A plakátvalóságban ma az a hír, hogy több mint 600 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma hat év alatt. Ezzel a címmel adott ki közleményt a foglalkoztatási propagandáért felelős ügyeletes államtitkár. Azt is írja, hogy több mint két éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma. Sajnos az egyik állítás sem igaz. A 600 ezernek legfeljebb a fele, ha igaz, a másik felét a közmunkásokkal és az alacsony bérek miatt külföldre kivándorlókkal sikerült "előállítania" a kormánynak. Nélkülük a foglalkoztatottak száma még mindig 4 millió alatt van.

A kormány az elmúlt években foglalkoztatáspolitikai szinten csak az érdekelte, hogy tudjon mit írni a plakátokra: hat éve tulajdonképpen kormányzati szinten zajlik a foglalkoztatási adatok kozmetikázása, az alternatív valóság megteremtése. Ezt bizonyítja, hogy a KSH nemrég megjelent kiadványából kiolvasható, hogy az elmúlt 6 évben a közmunkások száma megnégyszereződött, a külföldön dolgozóké pedig közel háromszorosára nőtt. Az elsődleges munkaerőpiacon 2016 első negyedévében 350 ezren dolgoztak többen, mint 6 évvel ezelőtt, de azzal bezzeg nem dicsekszik a kormány, hogy a részletes adatok megmutatják: az önálló vállalkozásban dolgozók száma még csökkent is 1600-zal.

A kormány ahelyett, hogy az elmúlt 6 évben azon dolgozott volna, hogy minél több embernek legyen minél jobban fizető munkája, amiből meg is tud élni, létrehozott egy olyan helyzetet, amiben a valódi, jól fizető piaci munkahelyek hiányában drasztikusan megnőtt a külföldre vándorlás, mert az is segíti az adatok kozmetikázását. Mindeközben a dolgozók közt egyre nagyobb a létminimum alatt keresők aránya, a közmunkások pedig hivatalosan is a szegénységi küszöb alatt keresnek.

Pedig valóságban teljesen ésszerűtlen, amit a Fidesz csinál: miközben 100 ezer közelében a betöltetlen állások száma és a közmunkások közt is 100 ezer körüli a középfokú szakképzettségű, a kormány nem minden erőforrással az ő elhelyezkedésüket segíti, hanem közmunkába pumpálja a közpénz-százmilliádokat. Az LMP szerint radikális fordulat kell: véget kell vetni az olcsó munkaerőre alapozott munkahelyteremtésnek, azonnali béremelés kell, közmunka helyett képzés és jó minőségű, megélhetést adó munkahelyek. Enélkül továbbra is csak a plakátokon fognak működni a reformok.