Ha átszalad előtted egy fekete macska...

Foglár Noémi 2019. július 16. 14:06 2019. júl. 16. 14:06

Sokan irracionálisnak vélik, hogy a babonás emberek egyes tárgyaknak, cselekményeknek és körülményeknek természetfölötti hatást tulajdonítanak. Azonban ez hit, nem tudáson és logikán alapszik, így nem meglepő, ha te is megijedsz, ha átszalad előtted egy fekete macska…

A babona a világ mágikus szemléletéből fakadó hitet jelent. Az ebből a hitből táplálkozó babonás cselekedetekkel - például ráolvasással, mágiával, jövendöléssel, sorsvetéssel és kuruzslással - egyesek olyan események bekövetkeztét próbálják irányítani, amelyekről azt gondolják, hogy az agyuk reális működése nem tudná befolyásolni őket.

Bár a középkorban a tudósok úgy gondoltak a babonára, hogy ellentétes a kereszténységgel, napjainkra az a vélemény alakult ki róla, hogy csupán fogódzópont a hitetlen ember számára az előre nem látható helyzetekben. Ma már inkább valláspótléknak tartják, mint hamis istentiszteletnek.

Sokan furcsállják, hogy vannak, akik babonás cselekedetekkel próbálják a világ működését kontrollálni, pedig ténykérdés, hogy a babonásságban nem döntő tényező a társadalmi háttér és a műveltség. A diákok és a szellemi foglalkozásúak között is sok olyan van, aki hisz az említettek emberi életet befolyásoló hatásában.

Léteznek siker-és kudarcbabonák is. Utóbbiaktól sem kell azonban tartanod, ha helyén kezeled őket. Nézzük az egyik legközismertebb példát, a fekete macska hagyományos babonáját! Amikor egy babonás ember előtt áthalad egy fekete macska az úton - főleg állásinterjúra, vizsgára, fontos találkozóra menet -, akkor az illető azonnal rosszat sejt, bosszankodik és ettől rossz lelkiállapotba kerül.

Ez az általános reakció, de nem kell feltétlenül így lennie. Értékeld csupán figyelmeztető jelként! Ha összeszedett, figyelmes leszel az életedet meghatározó eseményen, a dolgodra koncentrálsz és nem a "balsejtésre", még segítségedre is lehet a babona.

Forrás: Hírklikk