Ha nem védekeztetek…

Foglár Noémi 2019. augusztus 6. 08:27 2019. aug. 6. 08:27

A szerelem hevében megfeledkeztetek a biztonsági óvintézkedésről, mielőtt átadtátok magatokat a testi örömöknek, pedig messze még a gyermekvállalás ideje?

Kétségbeesés helyett a gyors cselekvés nyújthat megoldást ilyen esetekben. Minél hamarabb fel kell keresned az orvosodat és megkérned, hogy írjon fel esemény utáni fogamzásgátlót. Fontos, hogy a tablettákat 72 órán belül bevedd, mert csak ebben az esetben tudják megakadályozni a nem kívánt terhességet.

Ha minden alkalommal igyekeztek felelősségteljesen cselekedni, akkor is megeshet, hogy elfelejted bevenni a fogamzásgátló tablettát, és olykor az óvszer is felmondhatja a szolgálatot. Sosem tudhatod tehát, hogy mikor lesz szükséged az esemény utáni gyors segítségre, így nem árt, ha tisztában vagy néhány dologgal.

Mivel az esemény utáni tabletta - magas hormontartalma miatt - kizárólag sürgősségi esetekben alkalmazható, csak akkor juthatsz hozzá, ha az orvos felírja. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mit tehetsz, ha hétvégén lenne rá szükséged, amikor a nőgyógyászod nem rendel, és a háziorvosod sem ügyeletes.

Nem kell kétségbeesned, ugyanis minden nagyobb városban van sürgősségi fogamzásgátlási ambulancia, ahol egy rövid, névtelen kérdőív kitöltése után felírják a gyógyszert, amelynek azonban drasztikus mellékhatásai lehetnek…

Számos gyógyszer betegtájékoztatóján olvashatsz esetlegesen jelentkező mellékhatásokról. Sok tünetet felsorolnak, a leggyakoribbak a hányinger, a szédülés és a fejfájás. Ezek általában nem következnek be, azonban az esemény utáni tablettánál más a helyzet, mert igen komoly mellékhatásokkal jár(hat).

A legjellegzetesebb ezek közül a hányinger, a hányás, a folyamatos émelygés és a szédülés. Olykor előfordulhat hasgörcs is, tehát nem árt felkészülnöd a rosszullétre. Érdemes szabadságot kivenned és otthon maradnod azon a napon, amikor az esemény utáni első tablettát beveszed. Sokkal könnyebb ugyanis az ágyban pihenve túltenned magad a mellékhatásokon, mint napi teendőid intézése közben szenvedned tőlük.

Tudnod kell azt is, hogy nem építheted erre a készítményre a szerelmi életedet. Kizárólag kritikus esetekben élhetsz a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségével, mivel komoly befolyással lehet a menstruációs ciklusodra.

Forrás: Hírklikk