Hogyan lehet késleltetni az öregedést?

Valentin 2021. november 9. 16:03 2021. nov. 9. 16:03

Köztudott, hogy pozitív életvitellel, gondolkodással, beszéddel, fiatalító ételekkel lassíthatod az öregedést. A legtöbb gyümölcs- és zöldségféle mágikus „anti-aging” hatással rendelkezik. Számos tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás (kivonat formában is) nagy mértékben csökkenti a betegségek kialakulásának rizikóját, energikusabbá tesz, és a testtömeget is szabályozza.

A kutatók bizonyos ételeket széleskörűen tanulmányozva – korábbi vizsgálatok eredményeit is figyelembe véve – bizonyították, hogy valóban működhet a fiatalító hatás.

Fiatalító ételek

A Harvard Egyetem tudósai szerint az egyik legjobb fiatalító szernek tűnik a JÓ MINŐSÉGŰ VÖRÖSBOR (1 dl/nap), amelynek fő alkotóeleme a resveratrol teszi jóval fiatalabbá és élénkké az embert.

Hasonló csodaszernek kiáltják ki a kutatók a cukorszegény KESERŰ CSOKOLÁDÉT (60 százalék feletti tartalom) is (5 dkg/nap). A kedvelt édesség valódi előnyét az antioxidánsok jelentik, amelyek az aktív összetevőkben találhatók.

Hatásos fegyver lehet az öregedés ellen a mindennapi két, három csésze ZÖLD TEA (nem filteres). Hatásának titka a nagy mennyiségű flavonoidban keresendő. A zöld tea kiváló forrása a katekineknek.

A zöld és fekete teát fogyasztók további előnyökre is számíthatnak: rendszeres teázással például a szívbetegségek kialakulása is csökken.

A negyedik helyezettet is érdemes megemlíteni, ez a cukor-nélküli ASZALT SZILVA (5 dkg/nap négy-öt szem), amely lekvár vagy gyümölcslé formájában is kiváló. Ez a gyümölcs súlyarányosan az egyik legmagasabb ORAC értékkel rendelkezik, néhány szem naponta már önmagában a minimális napi ORAC érték felét tartalmazhatja.

Mindehhez lúgos, vagy lúgosított víz (1l/késhegynyi gyógyszertári szódabikarbóna) felnőttenként legalább három liter.

További fontos helyezettek a búzafűlé, a fokhagyma, az almaecet és a virágméz.

ORAC (a fiatalodás mérőszáma)

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.

Több száz különböző antioxidáns létezik, amelyek magukban foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt.

Az ORAC érték pontosan megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabadgyök pusztító és semlegesítő képességét.

Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk.

Minél magasabb az ORAC értéke, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitaminban vagy kémiai anyagban, annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.

Az öregedés első jeleit a harmincas évek derekán kezdjük észrevenni, érződik a napi testmozgás hiánya. Az izmok veszíteni kezdenek ruganyosságukból, erejükből. Elhízunk, izmaink gyengülnek.

Napi fél-, egyórás testmozgással azonban szinte teljes mértékben megőrizhető a huszonéves kor kondíciója. Ennyi elegendő a csontok ruganyosságának megtartásához is. 

Negyven felett semmiképpen sem szabad abbahagyni a testedzést.

Aki eddig nem sportolt, tornázott, feltétlenül kezdje el. Máskülönben a fizikai állóképesség a tíz évvel korábbi szinthez képest akár egy tizedével is csökkenhet.

Az izmok „leépülése” igazából majd csak ötven éves kor felett kezdődik, nem árt azonban felkészülni rá, és késleltetni.