Miért lehet veszélyes a keratinos hajfeltöltés, és a keratinos hajkiegyenlítés?

HírKlikk 2019. január 22. 19:13 2019. jan. 22. 19:13

A Varga Esztétika bőrgyógyásza segít választ adni a kérdésre. A szakember rávilágít arra, hogy ezen kezelések során felhasznált kémiai roncsoló anyagokból formaldehid szabadul fel. Ez az anyag pedig rákkeltő, és nyálkahártya, valamint szemirritációt is okozhat.

A legegyszerűbb, ha először átvesszük a legalapvetőbb információkat, melyeket érdemes tudnunk a keratinos hajfeltöltés veszélyeiről.

Hogyan is tevődik össze a haj szerkezete?

3 részre tagolható. A legkülső rész a legvékonyabb, az elhalt hámsejtek alkotják, a legfontosabb szerepe a belső részek védelme. A középső réteg a hajkéreg, ahol a keratinszálak vannak, melyek a haj rugalmasságáért felelősek és az elhalt szarusejtek. A belső rész a hajbél.

Mi köze a keratinnak a göndör vagy éppen a sima, egyenes hajhoz?

Úgy kell elképzelni, hogy a hajszálak belsejében egy egyenes haj esetében a keratin szálak úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint egy létra esetében a fokok, ahol a két szélső párhuzamos részt a kis fokonkénti lépcsők összekötik. A göndör haj esetében ezek a fokok elcsavarodva vannak jelen, így mintegy megcsavarodnak. A fokok a kénatomokat jelentik.

Akinek göndör a haja az egyenest szeretne, akinek egyenes a haja, göndört szeretne. ☺

Ilyenkor jönnek a különböző szépészeti megoldások.

Ez történhet hőkezelés által, ilyen például a hajsütővas, a hajvasaló, a hajszárító és a körkefe, a hajcsavarók. Ezek inkább átmeneti, rövid megoldások. Ha tartósabb megoldásra vágyunk akkor az csak a kénatomok közötti kötések roncsolódásával lehetséges.

Például az egyenesítés úgy történik, hogy vegyi anyag és hő segítségével roncsolják szét ezeket a kötéseket. A probléma viszont abban van, hogy ilyenkor a hő hatására az alkalmazott vegyi anyagból formaldehid szabadul fel. Sokan tudják, hogy a formaldehidet leginkább tartósításra használják, valamint a vegyiparban. Magának a folyékony vegyületnek a neve formalin. Ha az alkalmazott vegyi anyagot hőkezelésnek tesszük ki, akkor a hő hatására formaldehid gáz szabadul fel, mely több kutatás szerint évek múltán nagy mennyiségben igenis rákkeltő lehet.

Tehát ha ilyen vegyi anyagot használunk azért hogy éppen göndörítsük, vagy kiegyenesítsük a hajkoronánkat, akkor érdemes ezt fontolóra venni. Ugyan kis mennyiségben nem okoz problémát azon túl, hogy irritálhatja a szemünket, nyálkahártyánkat, de mivel ez rajta marad a hajon, így már mindenképpen érdemes fontolóra venni, hogy alkalmazzuk-e az adott szert. Ne felejtsük el, hogy az egészségünk mindennél fontosabb, ha van más lehetőség, akkor mindenképpen keressünk egészségre ártalmatlan megoldást.

Ha további hasznos információkat szeretnénk olvasni egészségünkkel vagy éppen kozmetikai kezelésekkel kapcsolatban akkor keressük fel a Varga Esztétika honlapját, és olvassunk az ott található blog hasznos témái között.

Forrás: Hírklikk