Legyőzhető a hajhullás

Valentin 2020. április 15. 15:17 2020. ápr. 15. 15:17

Normális körülmények közt a hajnövekedésben résztvevő biológiai folyamatok egyensúlyban vannak. A haj hullik, új haj nő a helyére, néhány szál kinő, néhány meg kihullik. Ez az egészséges folyamat, amely a haj valós növekedési fázisait követi. Ha ezek a fázisok nem követik egymást úgy, ahogy a természet kitalálta, akkor megnövekedő hajhullást tapasztalhat. Az alábbiakban a hajhullás okairól lesz szó, és arról, mit is tehet ellene. Ha hajhullása hat vagy több hónapja tart, akkor konzultáljon orvosával, bőrgyógyászával.

Teljesen normális 50-100 szál hullatása naponta. Az már persze más eset, amikor reggel felébredve sok hajszálat talál a párnáján, vagy a hajkefe napi szinten marokszám gyűjti be a hajat. Nyugodjon meg, és készüljön egy kis kutatásra a témában, hogy rájöjjön, mi is okozza a problémát.

1. Hormonális hajhullás

Hormonháztartásunk nagyon érzékeny, és a legkisebb változásokra is rögtön reagál. Normális esetben, az ösztrogén nemi hormon biztosítja a nők dús hajának növekedését. Sok nő felfigyel az ösztrogén miatt bekövetkező szenzációs haj- és körömerősödésre terhesség alatt. A hajnövekedést nem serkentik a férfi hormonok (androgének), amik kis mennyiségben a női szervezetben is jelen vannak. Stresszhelyzetben több férfi hormon szabadul fel a női és a férfi szervezetben is, és ez a hormonháztartás felborulásához vezethet, ami hajhullást okozhat. Súlyos esetekben a bőrgyógyász felírhat anti-androgéneket, de sokszor az életmódváltás már segíthet, s ha többet lazítunk, a probléma megoldódhat. A pajzsmirigy diszfunkciója is okozhat hajhullást. Orvosa vérvétel segítségével elemezni tudja a hormonszintet, és ki tudja deríteni, mi áll a probléma hátterében.

2. Hajhullás vitaminhiány következtében

A hajnövekedés vitaminban gazdag étrendet kíván. Egy kiegyensúlyozatlan étrend és a fogyókúrák időlegesen hajhulláshoz vezethetnek. A hajnak az a legjobb, ha kiegyensúlyozott étrendet követ, amely gyümölcsöket, zöldségeket, proteineket (tejből, joghurtból, fehér húsokból és tengeri halból) teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket és jó minőségű olajakat tartalmaz. Ha nem tud ilyen optimális étrendet követni, akkor észszerű étrend-kiegészítőket használnia, külön hajerősítők formájában is, amelyek biotint, niacint, cinket, és B6, B12, A és E vitaminokat tartalmaznak.

3. Hajveszteség immunhiány következtében

A hajhullás egy fertőzés kései következménye is lehet. Tavasszal például hirtelen tapasztalhat hajhullást, ha átesett télen influenzás megbetegedésen. A hajhullás ilyenkor legkésőbb három hónapot követően, magától abbamarad, s ezalatt a károsodott hajhagymák regenerálódnak.