A helytartó megdöntése és kitüntetése

Puzsér Róbert 2020. október 5. 12:35 2020. okt. 5. 12:35

A budapesti városvezetés díszpolgárrá avatta azt a Tarlós Istvánt, akire Karácsony Gergely a tavalyi kampány során még Orbán Viktor bábjaként hivatkozott.

Mindig reális kritikára törekedtem Tarlós Istvánnal szemben. Elismertem, hogy nincsenek korrupciós ügyei, ami Magyarországon igen nagy szó, a nemzeti együttműködés rendszerében pedig egyenesen tiszteletre méltó erényre vall. Elismertem, hogy arrogáns, de tapasztalt és jó szaktudású gondnokként vezette a fővárost. Bíráltam, mert a hertvenes évek urbanisztikai szempontjai szerint betonban és autóban gondolkodva kezelte Budapestet. Kilenc évének mérlege lesújtó: a városlakók nem férnek a folyóhoz, egyre fogy a zöldterület, a levegő károsanyag-tartalma pedig minden évben háromezer budapestit öl meg. Koronavírusban az egész országban eddig nagyjából nyolcszázan haltak meg, Tarlós István városvezetése alatt viszont durván huszonhétezer budapesti – csak hogy a probléma súlyát érzékeltessem.

S bár Tarlós István személyéhez valóban nem tapadtak korrupciós ügyek, vezetése alatt a főváros számos beruházása – akár az e-jegyrendszer bevezetésének kísérlete, akár a biodómépítés, akár a metrókocsik beszerzése – egyaránt bűzlött a korrupciótól a súlyos hozzá nem értés gyanújával megterhelve. A politikai felelősséget ezekért Tarlós Istvánnak igenis viselnie kell, ahogy azért is, hogy Orbán Viktor a Fővárosi Önkormányzat bevételeitől, intézményeitől és jogaitól való folyamatos megfosztását a főpolgármester ünnepélyes asszisztálása mellett hajtotta végre.

A Tarlós-korszak legfőbb eredménye, a BKK létrehozása és az ennek nyomán megvalósult közlekedésoptimalizálás kifejezetten Vitézy Dávid érdeme volt, akit a betonember nemhogy segített volna, hanem lépten-nyomon akadályozott, s végül el is távolított, majd megkezdte a BKK beszántását. Ha már felvetődik a díszpolgári cím, annak Vitézy Dávidot kellene illetnie, és nem Tarlós Istvánt.

A Fővárosi Közgyűlés többsége a DK-frakció és Pikó András tiltakozása ellenére mégis díszpolgári címet adományozott Tarlós Istvánnak. Annak a Tarlós Istvánnak, akivel szemben felhatalmazást kértek a fővárosiaktól, mert helytartó, aki útjában áll Budapest és a budapestiek szabadságának. Most ez a Tarlós István díszpolgár. Akkor viszont nem kellene esetleg bocsánatot kérni a hazugságra épült kampányért? Tényleg le kellett váltani egy olyan nagyszerű várospolitikust, akit visszavonulása után egy évvel a legmagasabb kitüntetésben részesítenek? Vagy tavaly ősszel még nem látszott, milyen jó kezekben van Budapest Tarlós István uralma alatt?