A járványügyi védekezésünk egy kabaré (lenne, ha nem vérre menne a játék)

Millei Ilona 2020. szeptember 23. 11:45 2020. szept. 23. 11:45

A Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendet dolgozott ki: Müller Cecília és Kásler Miklós úgy határozott, hogy a tünetek alapján, a háziorvos PCR-teszt nélkül is fertőzöttnek minősítheti a pácienseket. A háziorvosok számára az a központi iránymutatás, hogy ha gyanúsnak vélik az esetet, végeztessék el a vizsgálatot, de az már az orvos döntése, ki, hogy ítéli meg a beteg állapotát. Ez utóbbi mondat Müller Cecília tiszti főorvostól származik, és az operatív törzs hétfő reggeli online sajtótájékoztatóján hangzott el, újságírói kérdésre. Komáromi Zoltán, háziorvos, a DK egészségpolitikusa lakonikusan csak annyit mondott erre, „Nem normális dolog, hogy egy háziorvos pusztán egy telefonbeszélgetés alapján úgy mondja ki a verdiktet, hogy mellőzi a PCR vizsgálatot”

Komáromi Zoltán azt mondja, „ha én lemondok arról a lehetőségről, hogy egy fertőző betegség gyanúja esetén a fertőzést igazoljam, vagy kizárjam – mert a PCR arról szól, hogy a páciensnek vannak tünetei, amelyek egyébként hasonlatosak a náthához, az influenzához, a felső légúti bakteriális és vírus okozta fertőző betegségekhez –, ha én lemondok arról a lehetőségről, hogy pontos mikrobiológiai diagnózist állíthassak fel, akkor megérdemlem a sorsomat. Ez ilyen egyszerű.

Ha jelentkezik valaki és elmondja azokat a tüneteket, amelyek alapján nekem Covid-gyanúsnak kellene ítélnem, és én kitöltöm a csekklistát, azt átküldöm a mentőknek, akkor itt jön az újabb probléma. A mentők ugyanis nem aznap, nem másnap, hanem általában 72 órán belül jönnek. Amikor gyorsan meg lehetne találni egy vírussal megfertőzött beteget, és azonnal el lehetne rendelni az elkülönítését, inkább hagyjuk, hogy jöjjön-menjen, bármit csináljon. Ráadásul a legújabb eljárásrend szerint, nekem kellene elrendelnem a karantént – hatósági jogkör és eszközrendszer nélkül.

 Egyébként ezzel a diagnózissal én táppénzre vehetem, bár még nincs igazolva mikrobiológiailag, hogy a beteg Covid-pozitív, vagy sem. Én csak azt javasolhatom neki, hogy ne menjen dolgozni, mert terjesztheti a betegséget. Aztán eltelik három nap, megérkezik a mentő, leveszi a tesztet és további három-négy nap múlva megérkezik az eredmény. Vagyis általában eltelik egy hét, mire a teszt megrendelésétől az eredményig eljutunk. Ez egy civilizált országban általában 6-24 óra. Mert csak így lehet megfogni a járványt! Olyan slampos módszerekkel, amelyek nálunk vannak, csak egyet lehet elérni, hogy minél több ember betegedjen vagy haljon meg.

Komáromi Zoltán szerint, már az is skizoid dolog, hogy a mentőszolgálatra terhelték a tesztelést, amikor nekik az lenne az elsődleges feladatuk, hogy sürgős esetben azonnal kiküldjék őket a helyszínre, ott sürgősen beavatkozzanak, mentsék az életeket. Ehelyett ezeket a magasan képzett szakembereket arra használjuk, hogy – a gyakorlatilag egy egy-két hetes gyorstalpalón elvégezhető tanfolyamon kiképezett szakemberek helyett – mintát vegyenek. 

Az egész nonszensz. Mindenhol a járványügyi hatóság emberei végzik ezt a munkát, csak Magyarországon nem, mert Lázár Jánosnak köszönhetően, szétzavarták az ÁNTSZ-t. És most, amikor helyzet van, csak csodálkoznak. „Az abszurditást jelzi, hogy a múlt héten a BRFK korrupcióellenes osztályának őrnagya hívott fel, hogy az egyik betegem telefonszáma után érdeklődjön, mert már őket is bevonták a kontakt-kutatásba.  Elképesztő, hogy a gazdasági rendőrség embereit arra használják, amit egy közegészségügyi járványügyi felügyelő simán meg tudna csinálni – ha lenne elég ilyen szakember?!”

Ha például abban a nagy törvényhozási „kapkodásban" hoztak volna egy olyan törvényt, hogy veszélyhelyzet idején a mobilszolgáltatók kötelesek kiadni az adott ember telefonjának cellainformációit az operatív törzsnek – ahogy ezt Dél-Koreában csinálták –, akkor egy számítógépes módszerrel pillanatok alatt össze lehetett volna fésülni az adatokat, tudni lehetett volna, hogy a fertőzött kivel találkozott, merre járt. Meg lehetett volna állítani a járványt. A koreaiak ezt csinálták.

Komáromi Zoltán azt mondja, egyáltalán az is véletlenül derült ki, hogy új eljárásrend lépett életbe, mert erről háziorvosként semmiféle információt nem kapott. Ha véletlenül nem megy fel a honlapra, nem is tudott volna róla. A DK egészségpolitikusa szerint, ez az egész járványügyi védekezés egy kabaré lenne, ha nem „vérre menne” a játék.