A jelölt alkalmatlansága miatt, ne kerüljön sor a Kúria elnökének megválasztására!

Tóth Bertalan 2020. október 19. 12:01 2020. okt. 19. 12:01

Az MSZP kezdeményezi, hogy a Kúria elnökének megválasztását célzó titkos szavazásra ne kerüljön sor, azaz a szavazás kerüljön le a napirendről. A halasztás a jelölt személye miatt indokolt, mivel az Országos Bírói Tanács nem támogatta Varga Zsolt András elnökké választását.

Hiába hozott a Fidesz ismét személyre szabott törvényeket annak érdekében, hogy a jelöltjének szabad utat biztosítson a Kúria elnöki székéig, az OBT szakmai véleményét akkor sem hagyhatja figyelmen kívül!

A fideszes jelölt ugyanis „korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs."

Mindezek mellett, Varga Zsolt András még a pártatlanság követelményének sem képes megfelelni – Polt Péter legfőbb ügyész egykori helyetteseként.

MSZP szerint, a legfőbb bírói fórum vezetője nem lehet egy ítélkezési gyakorlat nélküli fideszes pártkatona, ezért elengedhetetlennek tartja az Országgyűlés hétfői napirendjének módosítását.

Amennyiben a Fidesz mégis áterőlteti a szavazáson az alkalmatlan jelöltjét, akkor azzal megerősíti az Európai Bizottság jogállami jelentésében megfogalmazott, az igazságszolgáltatásra vonatkozó kritikákat.