A most 60 éves TV Maciról sokáig nem lehetett tudni, hogy fiú-e vagy lány

Föld S. Péter 2023. október 26. 15:05 2023. okt. 26. 15:05

Belépőkártyát kapott az Esti mese legendás fogmosó medvéje, a TV Maci, mint az intézmény egyik „legrégebbi dolgozója” a közmédia székházába. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, Papp Dániel a figura 60. „születésnapja" alkalmából akasztotta a kártyát a TV Maci nyakába. TV Maci 1963. április 15-én debütált az Esti mese szignálfilmjében, ám hivatalos „születésnapja" október 23., mivel a televíziós mese műfaját megteremtő Bálint Ágnes, ezen a napon született. TV Maci lányként látta meg a napvilágot, s bár akkoriban még nyoma sem volt az óvodák környékén settenkedő LMBTQ+ lobbinak, idővel nemet változtatott, és fiúként, hol megint lányként folytatta pályafutását.

A hírhamisításban bírósági ítélettel elmarasztalt Papp Dániel az ünnepségen elmondta: a TV Macinak van már űrhajós igazolványa (1980-ban, Farkas Bertalan űrutazása alkalmából lett tiszteletbeli űrhajós – a szerk.), személyi igazolványa, és készült róla bélyeg is, de belépőkártyája még nincs. 

Papp Dániel nem hozta szóba, de a TV Maci emlékét ápoló Emlékmackó portálról megtudhatjuk, hogy TV Maci eredetileg mackókunyhóban élt volna, ahol „tüzet rak, fát vág és szokásaival falusi környezetet mutatott volna be, ám a Televízió vezetése a városi, panellakás-hangulatot preferálta.” A mackó mozgását az akkori technikai lehetőségek miatt az úgynevezett kockázott felvételi technika adta: a mackó mozdulatait sorra lefényképezték, majd ezeket a pillanatfelvételeket egymás után rögzítették, így keltették életre a mackót.  

Hősünk nemével kapcsolatban már fénykorában is sokan felvetették, hogy nem lehet eldönteni, fiú-e vagy lány. Ha az arca inkább fiús, akkor fogmosás közben miért hord fodros bugyit? Ha a hangja inkább lányé, akkor miért köpköd fiúsan? A köpködés amúgy is kényes téma volt akkoriban, különösen a valaha volt nemzeti ünnepek – április 4. és november 7. – alkalmával adott lehetőséget politikai áthallásokra.

1968-ban a figurát újra tervezték, az addig fiúnak tartott figura hajat és pöttyös hálóinget kapott, vagyis úgy „döntött,” hogy ettől kezdve inkább lány lesz, mint fiú. Nem minden nézőnek tetszett a változás, amelyre Bálint Ágnes úgy reagált, hogy eredetileg ő is fiúnak képzelte el a macit, csíkos pizsamában. Az írónő szerint „a férfias ruhadarabot annak idején a rendező vetette el, attól félvén, hogy a nadrágszár elfedi a mackó esetlen mozgásának esetleges báját”. 

2012 áprilisában újabb változás következett be a TV Maci életében. Az Index Kinyírták a tévémacit című cikkében érdekes részleteket közölt a gyerekek kedvencének kálváriájáról. A közmédia ugyanis 19 év után ekkor cserélte le Foky Ottó bábtervező tévémaciját, az új kisfilmben már nincs fogmosás, zuhanyozás, sem pedig képeskönyv lapozgatás. Az új történet főhőse már nem lány, hanem egy mackófiú, aki hazaérkezik a focizásból, leül a számítógépéhez, ám húga – mert már testvére is lett neki – szintén helyet kér a kanapén, és egymást átölelve nézik, hogy az addigi Esti mese felirat helyett a Maci tévé szöveg villan fel.

Ilyen zaklatottnak mondható előélet után jutott el a TV Maci odáig, hogy hivatalosan is felvették a televízió állományába és belépőkártyával jutalmazták az azóta már felnőtté vált egykori gyerekek kedvencét. Születésnapja alkalmából sok boldogságot kívánunk az ünnepeltnek, reméljük, hogy a számos nemváltoztatás után végre nemileg is nyugvópontra térhet, és megússza, hogy – fiataloknak nem ajánlott tartalomként – csak lefóliázva lehessen megtekinteni az MTVA látogatóközpontjában berendezett „maciszobában." 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom