Alexandra akcióban

Dr. Dávid Ferenc       2024. szeptember 19. 15:00 2024. szept. 19. 15:00

A Homokzsákok Nagyasszonya (Szentkirályi Alexandra) nem nyugszik, csütörtökön újabb facebook bejegyzéssel örvendeztette meg a főváros lakóit: „Az árvíz egész Budapest életét megnehezíti, az autós közlekedés szinte ellehetetlenült a rakpartok lezárása és a további forgalomkorlátozások miatt. Két napja kértem Karácsony Gergely főpolgármestert, tegye lehetővé, hogy a BKK járatait mindenki ingyenesen használhassa a rakpart lezárása idejére, ezzel ösztönözve az autósokat, hogy a közösségi közlekedést válasszák. Főpolgármester úr! Mikor lép már a budapestiek érdekében?”

A Fidesz visszaléptetett főpolgármester-jelöltje, aki októbertől a Fővárosi Közgyűlésben frakcióvezető tisztséget fog betölteni, úgy tűnik nem tudja, hogy milyen pénzügyi problémákkal küzd a közösségi közlekedést biztosító Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (közismert nevén: BKV Zrt.). Pedig a 2023. évi mérlegbeszámolók, a kiegészítő mellékletek és az eredmény-kimutatások nyilvánosak. Alexandra asszony is megtekintheti a hitelesített dokumentumokat. De, ha ez nehezére esik, akkor szíves figyelmébe ajánlom a gazdasági hírportálok elemzéseit. Én most az mfor.hu-n – 2024. május 17-én – megjelentekből idézek:

  • A fővárosi közlekedésszervezésért felelős Budapesti Közlekedési Központ ismét nyereséges lett, ám a közösségi közlekedéshez járműparkot és személyzetet biztosító BKV Zrt. egyre jelentősebb veszteséget halmoz fel. Utóbbinál az alkalmazottak fizetésemelése volt jelentős tétel, de még mindig nem heverték ki az energiaválság okozta költségemelkedést sem.”
  • A BKK esetében,A pozitív eredmény azonban még mindig csak szépségtapasz. A cég saját tőkéje 3 milliárd 261 millió forintot tesz ki, ebből azonban 3 milliárd 380 millió forintot a lekötött tartalékok összege. Ennek zömét pedig két tulajdonosi pótbefizetés adja: a Fővárosi Önkormányzat 2021-ben 1,5 milliárd, 2022-ben pedig 1,76 milliárd forintot tolt a BKK-ba a veszteségek fedezésére.”
  • A folyamatosan növekvő veszteség ellenére, a BKV helyzete most még stabil, a 116 milliárd forintos jegyzett tőkét ugyanis 79,9 milliárd forintos tőketartalék is erősíti. A korábbi évek nyereségéből képződött eredménytartalékot az utóbbi évek veszteségei csak most „élték fel”, ez a forrásoldali mérlegsor a tavalyi 16,5 milliárd forintos pluszból most 9,8 milliárdos mínuszba fordult, ám ebbe még nincs átvezetve az idei év 28,5 milliárdos vesztesége. Ezért középtávon mindenképp megoldást kell keresni a cég finanszírozására, ugyanis, ha a veszteségek továbbra is hasonló ütemben emelkednek, a jegyzett tőke és a tőketartalék nagyjából hét évre lesz elegendő.”

A két cég tehát egyáltalán nincs rózsás helyzetben, a Fővárosi Önkormányzat hathatós támogatása nélkül gyakorlatilag működésképtelenek. Az elmúlt öt évben a Fidesz-KDNP kormány csak a főváros fosztogatásával foglalatoskodott, egyáltalán nem volt tekintettel sem az egészségügyi járványra, sem pedig a gazdasági krízisre. Az Orbán vezette kabinet előszeretettel turkált/turkál a főváros pénztárcájában, de abba Budapest javára egy huncut fillért nem tett/tesz be, ellenkezőleg: arcátlanul lenyúlta a fővárosiak befizetéseit, ezzel csaknem lehetetlen helyzetbe hozva az önkormányzatot. És akkor most előáll a bukott/visszaléptetett főpolgármester-jelölt asszony, stupid ötletével szórakoztatja a főváros lakosságát, és arra tesz javaslatot, hogy legyen kevesebb a menetjegy eladásból származó bevétel!? Őszintén remélem, hogy Főpolgármester úr nem „gyengül el”, és nem enged Szentkirályi követelésének.

Nem csak ostoba a kezdeményezés, hanem álságos is. Emlékezzenek! A kampány idején Szentkirályi Alexandra – elég visszataszító módon – az autójából ki sem szállva, próbálta égetni a jelenlegi főpolgármestert, mert annak nincs hajtási engedélye. Karácsony valóban nem irányíthat gépjárművet. A vígan autózgató és onnan szövegelő Alexandra asszony viszont látványosan elbukott a legfontosabb vizsgán, és nem szerzett jogosítványt Budapest vezetésére! Mindannyiunk szerencséjére.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom