Csak nézek, mint a moziban!

Dr. Dávid Ferenc       2021. november 14. 08:25 2021. nov. 14. 08:25

Az alábbi – nem hozzám címzett – levelet egy ködös novemberi hajnalon „fújta be a szél” a postaládámba.

„Kedves Kolléga!

Legyél vendégem az Elk*rtuk című film vetítésére 2021. december 9-én,14.00 órai kezdettel a Cinema City Allee moziban! (1117 Budapest, Október huszonharmadika utca 8—10.) Kérlek, részvételi szándékodat 2021. november 19-ig jelezd az alábbi regisztrációs linken:

LINK

A jegyet én állom, a popcorn és az üdítő a tied. Szeretettel várlak: Győrffy Balázs. Az eseményen való részvételre az akkor hatályos járványügyi előírások érvényesek.”

A meghívó aláírója Győrffy Balázs, aki a Fidesz színeiben 2010. óta tagja a Parlamentnek. Mindhárom ciklus alatt a Mezőgazdasági Bizottság tagja, amelynek 2018. óta alelnöke is. 2013-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy eltorzult közéletünket hűen tükrözi, hogy egy gazdasági önkormányzatként működő – elvileg függetlennek tekinthető – országos köztestület vezetője egyidejűleg parlamenti képviselő is. A pozíció-összeférhetetlenség mintapéldája Győrffy praxisa, de úgy tűnik, hogy rajtam kívül ez csak keveseket zavar. Győrffy honatya a Fidesz megnyújtott kezeként irányítja a több mint 1.000 főt foglalkoztató agrárkamarát, és most úgy tűnik, hogy az ügyintézői szervezet minden (!) munkavállalójának politikai és kulturális továbbképzését is magára vállalta.

Szerencsés ember az, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál dolgozhat. Bizonyára védett munkahely, hiszen az elnök a legfelsőbb politikai körökben is otthonosan mozog, és annyi a pénz, mint a pelyva. A hangulat bizonyára kiváló, hiszen Győrffy Balázs a teljes személyi állománnyal tegező viszonyban van: időssel és fiatallal, nővel és férfival, legalábbis a „legyél vendégem” felütés erre utal.

Győrffy – a meghívó tanúsága szerint – kifizeti a jegy árát. Ilyen egy nagyvonalú magyar munkáltató: Mikulás után és karácsony előtt moziba invitálja alkalmazottait. És még munkaidő kedvezményt is biztosít, hiszen a 14 órakor kezdődő előadásra vesz jegyet, így a mozizó dolgozók a kieső munkaidőben nem csak fergeteges élményben, hanem munkabérben is részesülnek. 

Nem is olyan régen, egy Navracsics nevű Fidesz-politikus felháborodott azon, hogy a tapolcai városi mozi nem tűzte műsorra az „Elk*rtuk”-at. A helyi filmszínház vezetője kapott hideget-meleget, a közismerten szelíd és sima modorú Bayer Zsolt gyorsan el is küldte a hölgyet a p*csába, és a „nép megbízásából” most is hadjáratot folytat a film ottani bemutatásáért.

Mennyivel okosabb hittérítő Győrffy Balázs: nem kérdez, nem okoskodik, hanem direkt módon tikettet kínál a teljes munkahelyi kollektívának az „évszázad filmjére”. Aki regisztrál és munkaidőben megtekinti a műremeket, az megbízható és kiváló munkatársként akár karácsonyi pénzjutalomban is részesülhet. Az első sorban ülők kamarai kitüntetést is kaphatnak.

Már csak azt várom, hogy – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara testvérszervezete – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mihamarabb csatlakozzon a most születő „Elk*rtuk” vetítési mozgalomhoz, és Parragh László tartalmas felvezetése után, az iparkamara teljes személyi állománya is ingyen tekinthesse meg a filmet a budapesti Művészetek Palotájában. Az nem érdekes, hogy ki fizeti a jegy árát, a popcorn-t és az üdítőt. Így is, úgy is sokba kerül…