Játék a számokkal

Dr. Dávid Ferenc       2024. szeptember 25. 10:15 2024. szept. 25. 10:15

2024. január 3. Négy százalék körüli lehet az idei gazdasági növekedés, miután a recesszióból való kilábalás tavaly megkezdődött – mondta el Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Demokratában szerdán megjelent interjúban.

2024. március 12. Nem lesznek megszorítások, a fogyasztás biztosan helyre fog állni, ugyanakkor nem realitás az idei 4 százalékos gazdasági növekedés – erről beszélt a VG.hu tudósítása alapján Nagy Márton a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft céljairól szóló keddi sajtóeseményen. A nemzetgazdasági miniszter részéről ez volt az első elismerése annak, hogy a 2024-es költségvetés eredeti makrogazdasági feltételezése már nem tartható. (portfolio.hu)

2024. április 30. A pénzügyminiszter szerint az év egészében a bővülés üteme 2,5 százalék lehet, míg jövőre már az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is azt jósolja, hogy hazánk az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet. (Varga Mihály – Világgazdaság)

2024. szeptember 24. A globális makrogazdasági kilátásokban jelentkező nagy fokú bizonytalanság miatt az Inflációs jelentésben sávos előrejelzéseket készítettünk. A sávok kialakítása során figyelembe vettük a döntéshozói kockázatérzékelést és az egyes makrogazdasági idősorokra jellemző változékonyságot. A jelentés előrejelzéseinek elkészítésekor a 2024. szeptember 19-ig rendelkezésünkre álló információkat használtuk. 2024. évi várható gazdasági növekedés: 1,0-1,8 százalék. (Magyar Nemzeti Bank)

Azzal kezdem, hogy: gazdasági „nagyjaink” (Varga, Matolcsy, Nagy Márton) idén megint csak játszanak a számokkal, Ugyanez a fokozatos „visszavonulás” jellemezte a 2023. évet is. A tavaly évre szintén 4 százalék körüli növekedést prognosztizáltak, erre aztán bármiféle pozitív érték helyett mínusz 0,9 százalékos GDP-t realizáltunk. Még az előjel sem stimmelt!

Most itt vagyunk szeptember végén, a negyedév fordulóján. A Magyar Nemzeti Bank 2024. szeptember 24-i előrejelzése szerint az idei évben – meglehetősen tág intervallumban – 1,0 és 1,8 százalék között prognosztizálja az idei GDP-növekedést. Nem egészen kilenc hónap alatt tehát az áhított 4 százalék már biztosan megfeleződött, de az is lehet, hogy a végén csak az eredeti célkitűzés harmada lesz meg. Ez az eltérés nem értelmezhető tervezési hibaként, ez a mostani MNB-közlés azt igazolja, hogy a kormányzatnak az év első hónapjaiban fogalma sem volt az ország teljesítőképességéről, az ország tényleges gazdasági környezetéről. A dramaturgia sajnos ismerős: Nagy Márton bemond egy irreális GDP-növekedési értéket, azt Varga rövid időn belül korrigálja, majd Matolcsyék kora ősszel – kellő óvatossággal – közlik a várható végeredményt. 4 százalék helyett – jó esetben – 1,8 százalék!

Nagy Mártonról nekem mindig Kasszandra, a szépséges hercegnő jut eszembe, akit azzal büntetett meg Apolló isten, hogy igaz és beteljesülő jóslataiban soha senki ne higgyen, szavainak soha senki ne adjon hitelt. Nagy Márton a fordított (magyar) Kasszandra: a nemzetgazdasági miniszter bármit jósol/ígér/prognosztizál, az sohasem válik valóssággá, már annak is örülnünk kell, ha az előjelet eltalálja. A tavalyi évvel ellentétben, idén ez utóbbi talán sikerül, és a magyar gazdaság 2024. pozitív eredménnyel zárul.

S hogy mi lesz jövőre? Orbán Viktor kormányfő 3 és 5 százalék közötti növekedésről álmodozik, nemzetgazdasági minisztere még nem állt elő aktuális jóslatával.  Ha majd Nagy Márton is megmondja a 2025. évi GDP- növekedési irányszámot, akkor már lesz olyan igazodási pontunk, amelyből megkezdhetjük a szokásos „visszaszámlálást”. Úgy, mint tavaly, úgy, mint idén.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom