Jönnek a megszorítások

Föld S. Péter 2022. április 26. 07:19 2022. ápr. 26. 07:19

„Nem kizárható, hogy lesznek különadók”, mondta Gulyás Gergely a választást követő első kormányinfón. Hogy ezek a különadók mely szektorokat érintenek, azt nem részletezte a kancelláriaminiszter. Lehet, még nincsenek is kiforrott elképzelések ezzel kapcsolatban. Ami biztos: a költségvetés hiányát, amelyet az Ukrajna elleni orosz háború és a magyarországi választási előtti túlköltekezés okozott, valamilyen szinten kezelni kell. Orbán Viktor és 2010 óta regnáló kormányai betegesen félnek attól, hogy megszorításoknak nevezzék az intézkedéseket. A Fidesz ezt a szitokszónak számító kifejezést csak az ellenzék kapcsán használja, a saját „kiigazításait” másként nevezi.

Nem lesznek megszorítások. Ezzel a szlogennel kampányolt 2010 óta minden Orbán-kormány, és egyben ez volt a védjegye is a 2008-as gazdasági válság miatt megszorításokra kényszerülő szocialista kormányokkal szemben. Orbán Viktornak és a Fidesznek egészen a legutóbbi évekig szerencséje volt, a világgazdaságban konjunktúra uralkodott, és az Európai Uniótól is gyakorlatilag számolatlanul – mi több, lényegében elszámoltatás nélkül – jött a pénz. Ez a helyzet azonban mostanra megváltozott. A Covid-járvány szerte a világban, így nálunk is gazdasági válságot okozott, de Putyinnak a szomszédos Ukrajna elleni háborúja sem tett jót a gazdaságnak. A választás előtti nagylelkű pénzköltésről – 80 ezer forint Feri bátyámnak, a nagy hirtelen előkapott 13. havi nyugdíj stb. – már nem is szólva. És arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az EU-ból érkező pénzek sorsa is bizonytalan, a jogállamisággal kapcsolatos problémák, valamint a korrupció miatt jelenleg nem lehet számolni ezekkel az összegekkel.

Valamit tenni kell a gazdasággal, mint ahogy tenni kellett már 2010-ben is. Orbán Viktor – kormányaival együtt – a megszorítások ellenzőjeként határozza meg magát, ezért nem közvetlenül az embereket sújtó, hanem a – külföldi – multikat megkurtító intézkedésekkel igyekezett egyensúlyban tartani a költségvetést. Nem sokkal a 2010-es hatalomra kerülésük után, különadót vetettek ki a bankokra és a – külföldi – multik kezében lévő kiskereskedelmi cégekre. Ezzel aztán két legyet ütöttek egy csapásra: amellett, hogy a költségvetés bevételre tett szert, még nemzeti és hazafias mázzal is sikerült leönteni az intézkedéseket. Ráadásul mindezt meglehetősen cinikus módon kommunikálták: nem azt mondták, hogy egy adott szektort különadóval sújtanak, hanem úgy fogalmaztak: számukra is lehetővé tették, hogy kivegyék részüket a közös terhek viseléséből.

Persze, csak a legtanulatlanabbak nem látnak át a szitán, vagyis azon, hogy a különadók végső soron mégiscsak a lakosságnál – a vásárlóknál – csapódnak le. Ha például a bankokat különadóval terhelik, akkor a pénzintézetek az így keletkezett veszteségeiket azzal próbálják ellensúlyozni, hogy növelik a szolgáltatásaik árait, vagy rontják a szolgáltatás minőségét. Sokféle módon lehet reagálni a különadókra, mint ahogyan a hat alapvető élelmiszer (plusz az egy nappal később hetedikként bejelentett csirkefarhát) árának rögzítése is csak látszatmegoldás. A kereskedők ugyan kénytelenek a tavaly októberi – már akkor sem alacsony – áron árulni a rögzített árú élelmiszereket, ám az így elszenvedett veszteséget szétterítik a kormányzati ár-stop által nem érintett többi terméken.

A kormányzati kommunikáció tehát továbbra is kitart amellett, hogy nem lesznek megszorítások, mert azt csak a szocialista – értsd: Gyurcsány-Bajnai vezette – kormányok alkalmazzák. A magát polgári kormánynak nevező Fidesz inkább a multikon igyekszik elverni a port. Hogy azok aztán miként adják tovább a nagyobb fiútól kapott pofont a lakosságnak, azzal már nem foglalkoznak.

A magyar emberek – különösen az Orbán-kormány által favorizált vidéki településeken – erre azt mondják, hogy a más szerszámával veri a csalánt. (Feri bátyámék a kocsmában szerszám helyett másik szót használnak.)

Lesznek tehát – mert muszáj, hogy legyenek – megszorítások, csak ezeket majd különadónak hívják. A kormány kommunikációja pedig mindent elkövet, hogy bebizonyítsa: a megszorítások nem a lakosságnak fognak fájni.