Közmédia: péntek esti máz

Föld S. Péter 2022. november 6. 07:25 2022. nov. 6. 07:25

Pénteken este az M1 televízió fél 6-os híradójában beolvasták a tüntető tanárok és diákok az oktatás átalakítását követelő kilenc pontját, és bemutatták a köztévé épülete előtt tüntető embereket. Normális országban, tisztességes, demokratikus viszonyok között nem volna ez a hír, hiszen a médiának az a dolga, hogy tájékoztassa az embereket. Nálunk azonban egy ideje nem ez a szokás, sőt, a jövőben sem lesz az – ami pénteken este a Kunigunda utcai stúdióban történt, arra belátható időn belül nem lesz újabb példa.

Ne legyenek ugyanis illúzióink: az MTVA néven működő hazugsággyár nem változtatta meg a profilját. Ne gondolja senki, hogy a közmédia, miután pénteken este beszámolt egy, a kormány szempontjából kellemetlennek számító eseményről, jó útra tért. Szó sincs ilyenről, ez csak egy szerep, egy demokratikusra pingált máz. A hatalom azt játssza, hogy meghátrált, mert azt reméli, hogy ezzel kifogja a szelet a tüntetők vitorlájából.

A kilenc pont beolvasásával semmi sem változott. A közmédia mechanizmusa ugyanaz marad, mint ami volt, az ország lakkosságának nagy részét – egyes számítások szerint mintegy 80 százalékát – továbbra is információs karanténban tartják, mégpedig oly módon, hogy az eseményeket elhallgatják, vagy azokról csúsztatásokkal, ködösítve, esetleg kifejezetten hazug módon tudósítanak.

Ennek a vaskos könyvnek csak egy kicsiny, bár nem jelentéktelen fejezete, hogy az MTVA élén Papp Dániel személyében egy hírhamisító áll, olyan ember, akinek hivatalos, bírósági papírja van arról, hogy pályájának kezdetén hírt hamisított. S mivel a konkrét esetre feltehetőleg már csak kevesen emlékeznek, érdemes röviden felidézni, hogy mivel érdemelte ki Papp Dániel vezérigazgató a hírhamisító címet. 

Hősünk 2011-ben előre megfontolt szándékkal, aljas indokból hamisított meg egy felvételt, amelyen a Daniel Cohn-Bendit zöldpárti EP képviselővel készült interjút vágták meg alávaló módon. A 2011-ben Budapestre látogató Cohn-Bendit azzal vívta ki a magyarországi lakájmédia ellenszenvét, hogy nem sokkal korábban az Európai Parlamentben egy vitában leordibálta Orbán Viktor fejét. Ezt kellett megbosszulni, és az alkalom a képviselő budapesti látogatáskor érkezett el. Papp Dániel akkor még kétkezi riporterként szolgálta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, s tett fel kérdéseket Daniel Cohn-Benditnek. A tévénézők mindebből azt a végeredményt láthatták, hogy a bátor és igazmondó Papp megkérdezi Cohn-Benditet: szerinte a kiskorúak szexuális bántalmazása demokratikus értéknek számít-e, mire a zöld képviselő faképnél hagyta a stábot.

Ez jött le a magát pártatlannak, szakmailag magas színvonalúnak mondó közmédia képernyőjéről, a Fidesz által közszolgálatinak nevezett média nem kis dicséretére. Csakhogy porszem került a gépezetbe, mert az Index – nem a mostani utánzat, hanem az akkori, igazi – birtokába került a teljes, vágatlan felvétel. Amelyből kiderült, hogy Daniel Cohn-Bendit az interjú előtt közölte az őt kérdező sajtómunkásokkal, hogy fél órája van a beszélgetésre, utána mennie kell. Így is történt, válaszolt minden kérdésre, majd a harminc perc leteltével elköszönt.

Ezt a két végpontot „kötötte össze” Papp Dániel és csapata, oly módon, hogy feltették a riportalanynak a kérdést, majd mellé szerkesztették, amint távozik. Vagyis a gyanútlan, a közmédia módszereit nem ismerő nézőnek úgy tűnhetett, mintha a riportalany a kérdés hallatán hagyta volna ott a stábot. Jobb helyeken Papp Dánielt és csapatát egy ilyen „csíny” után páros lábbal rúgják ki a médiából, ám hősünk ehelyett gyorsan araszolt felfelé a szamárlétrán, mindig magasabbra jutott, jelenleg az MTVA vezérigazgatója.

És most, 2022 november 4-én délután fél 6-kor, elérkezett a pillanat, amikor a Papp Dániel vezette közmédia igazat mondott. Nem kell ettől meghatódni, nem lesz belőle rendszer, ha a kormány részéről volna igény az emberek tisztességes tájékoztatására, már korábban is megtehették volna.

Nem mellesleg azokat az embereket kellene tisztességesen tájékoztatni, akiknek az adóforintjaiból a közmédia él. Évente 130 milliárdot fizetnek az adófizető magyar polgárok a közmédiának azért, hogy az MTVA tisztességesen, hitelesen, az elvárható legmagasabb szakmai színvonalon informálja a nézőket, a hallgatókat Magyarország és a világ dolgairól. Ám a közmédia ennek a jogos elvárásnak nem tesz eleget, ehelyett elhallgat, mellébeszél, nem egy esetben pedig kifejezetten hazudik.

A mostani, péntek esti váratlan igazmondással a koncepció nem változott: hazudni bolondulásig, éjjel, nappal, minden hullámhosszon.