Kuss, mi így szoktunk korrekt munkakapcsolatban lenni!

Föld S. Péter 2024. március 13. 07:00 2024. márc. 13. 07:00

Az elmúlt időszakban számos jele volt annak, hogy egymásnak feszült a kormány és a jegybank, ám míg korábban Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök üzengetett egymásnak, az utóbbi hetekben a kormány Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert küldte csatába a jegybankelnök ellen. Matolcsy többször is beszélt arról, hogy 2021 óta rejtett és nyílt támadások sorozata érte a jegybank függetlenségét és önállóságát. Mostanra – legalábbis papíron – létrejött a tűzszünet, s az MNB közleményben tagadta a Bloomberg hírügynökségnek azt az állítását, hogy gyakorlatilag megszűnt a kommunikáció a kormány és a jegybank között, s Matolcsy és a miniszterelnök már nem is beszélnek egymással.

„Az elmúlt napokban a Bloomberg nemzetközi hírügynökség és Ujhelyi István szocialista Európa parlamenti képviselő is valótlan híreket, téves következtetéseket közölt Magyarországról, a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a miniszterelnök és a jegybankelnök kapcsolatáról. A hamis pletykákkal ellentétben, Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök korrekt munkakapcsolatban állnak egymással, és a korábbi évekhez hasonlóan, továbbra is rendszeresen konzultálnak szakmai kérdésekről" – írta közleményében az MNB, amely mindemellett felhívja az érintett sajtóorgánumok és pártpolitikusok figyelmét, hogy „a hazai pénzügyi rendszer iránti bizalom megőrzése és az olvasók objektív tájékoztatása érdekében mellőzzék a téves következtetéseket és valótlan állításokat tartalmazó információk közzétételét." 

Nincs itt semmi látnivaló, lehet szépen továbbhaladni, gondolhatnánk, ha legalább nagy vonalakban nem ismernénk az előzményeket. Márpedig ez a történet nem most kezdődött: Matolcsy György mandátuma jövőre lejár a jegybank élén, az Orbán Viktor egykor jobbkezeként emlegetett elnök szívesen maradt volna a posztján. A kormány azonban vonakodott módosítani a jegybanktörvényt, s hozzájárulni ahhoz, hogy Matolcsy aktív élete végéig elnök maradhasson. Ezután mindkét fél részéről megszaporodtak a bírálatok: a kormány úgy találta, hogy Matolcsyék nem segítik eléggé az ő országépítő munkájukat, míg a jegybank 11 pontban foglalta össze a kormány részéről őket ért támadásokat.

Orbán Viktor legutóbbi évértékelő beszédében személyesen is odaszúrt a jegybankelnöknek. Miközben a gazdaság – szerinte optimizmusra okot adó – jövőbeni kilátásairól beszélt, a nehézségekre utalva azt is megemlítette, hogy „ha ehhez hozzávesszük, hogy az inflációt – a jegybank segítségére sietve – sikerült a rekord magas 25 százalékról 4 százalék alá szorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartani, a minimálbért 15 százalékkal, a szakmunkás minimálbért 10 százalékkal emelni, akkor igazán nem lehetünk elégedetlenek.” Aki látta az évértékelő televíziós közvetítését, észrevehette, hogy Orbán a „jegybank segítségére sietve” kitételnél lélegzetvételnyi (poénnyi) szünetet tartott, s a hatás nem is maradt el: a meghívott előkelőségek nevetéssel fogadták a miniszterelnök gúnyos megjegyzését. 

A vita hivatalosan a kamatcsökkentés, a jegybanki függetlenség és a hitelesség körül forgott, ám a kölcsönös szidalmazás idővel személyes jelleget is öltött. Matolcsy a BÉT tőzsdei díjátadóján elmondott beszédében méltánytalannak nevezte, hogy a kormány irányából éppen Nagy Márton miniszter felől érkeznek a támadások, aki korábban a jegybank alelnökeként az ő helyettese volt. „2021 közepén ki kellett tennünk a jegybankból Nagy Mártont, ki kellett ebrudalnom – nekem, személy szerint –, mert ahogy ezt a miniszterelnök úrnak elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett. Elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, és a jegybank érdekével ellentétes tevékenységet is mutatott” – közölte a megjelentekkel Matolcsy.

Nagy Márton sem maradt adós a válasszal, mint mondta, „2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!”

Bod Péter Ákos szerint a személyeskedés mellett az is káros, hogy valóban „van néhány olyan szakmai ügy, gazdaságpolitikai kérdés, ami akkor is zavarná a párbeszédet, ha egymást nagyon szeretnék”. Az MNB korábbi elnöke úgy gondolja, hogy „az ilyen zajok nem erősítik a forintba vetett bizalmat. A kamatcsökkentés eleve gyengített a forint árfolyamán egy kicsikét, de a rákövetkező nyilatkozatok és zajok tovább gyengítették, most elég közel vagyunk ahhoz, hogy 400 forintot kelljen adni egy euróért. Ez azonnal megjelenik az importárakon keresztül a mindennapi életben is.” Bod szerint azonban annak is van alapja, hogy „a kormány szorosabban ellenőrizné az MNB-t”. Az egyik ok például, hogy „a nemzeti bank rengeteg pénzt vitt ki alapítványokba”.

Mindezek fényében kell értékelnünk, hogy mint a jegybank közleményében áll, „Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök korrekt munkakapcsolatban állnak egymással." Még belegondolni is rossz, mi lenne, ha ez a munkakapcsolat nem volna korrekt, és a vita annyira elmérgesedne, hogy – amint a Bloomberg írta –, már nem is beszélnek egymással.