Mészárosok világa

Németh Péter 2022. április 10. 14:34 2022. ápr. 10. 14:34

Durva dolgot mondok: hamarabb szoktunk hozzá, hogy a szomszédunkban háború dúl, mint ahhoz, hogy a hazai ellenzék a választásokon szinte megsemmisítő vereséget szenvedett. És ez már önmagában is borzalmas, hisz' voltaképpen demokráciában élünk, igazán nem kell, hogy megrendítsen bennünket egy választási kudarc.

Az élet megy tovább, és persze ez így is lesz, de azért – egyfelől – nem mindegy, hogyan, és az sem – másfelől –, hogy valahogy feldolgozzuk: miért is tévedtünk ekkorát. Mert hogy tévedtünk, vagy ahogy Karácsony Gergely fogalmazott: ennyire még nem nézett be várható eredményt, az egészen bizonyos. És nem csak mi, akik az ellenzék előrelépésében, sőt, alig titkoltan. esetleges győzelmében bíztunk, hanem maga a kormánypárt is: Orbánék sem hitték, hogy földcsuszamlásszerű sikert aratnak. Nem akadt olyan kutató intézet, elemző, amely, aki ilyen eredményt jósolt volna. De még ez sem indokolná a sokkhatást, vagy annak hosszú ideig elhúzódó hatását, ha nem kellene attól tartanunk, hogy az elmúlt tizenkét év jogállamot ledaráló mechanizmusa tovább fog folytatódni.

Lássuk be: senki nem hisz az orbáni konszolidációban, nem hisszük, hogy a miniszterelnök képes lenne gyökeres fordulatra, és belátná, hogy ez így nem megy, nem mehet tovább. Azt ugyanakkor valamennyien érezzük, hogy az ellenzéki oldalra pont a fordítottja igaz; mindenki arra gondol, hogy ez így nem mehet tovább. Mármint az, amit az ellenzék tesz, ahogy politizál. Ahhoz azonban, hogy ez be is következzen, világosan kellene látnunk: miért kerültünk a földre, miért hittük azt, hogy Orbán ezúttal ki is kaphat, hol és mit tévesztettünk el. Ma ott tartunk – és sajnos ez várható volt –, hogy a szereplők – mondjuk így: a demokratikus oldalon – egymás torkának estek, a másikban keresve a hibát, az okokat, ugyanúgy megfeledkezve arról – fogalmazzunk finomabban: a háttérbe szorítva –, hogy a szomszédban változatlanul háború dúl. Márpedig ez a háború egy pillanat alatt megváltoztatott mindent; nehezen érthető, és napokig, a hazai választási hajrá szempontjából feldolgozhatatlan volt. Feldolgozhatatlan, hiszen nem tudhattuk: az orosz agresszió meddig terjed, mennyiben érintheti Magyarországot, eszkalálódik-e Nyugat, azaz hazánk felé, kiterjed-e Kárpátaljára is, és így tovább. Annyiban azonnal érezhető volt hatása itthon is, hogy menekültek ezrei indultak meg a határaink felé, olyan menekülők, akikről – vitán felül – gondoskodni kellett. A háború lesöpörte az asztalról a kampány – amúgy mindkét oldalon eléggé halvány, kidolgozatlan – elemeit, a szokásos hétköznapi mocskolódásokat is; ki tudja, merre ment volna, és mit hozott volna a hátralévő nem egész másfél hónap.

És azt állítom: még akár ellenzéki sikert is, bár az a valószínűbb, hogy szoros kormánypárti győzelmet. Mert ugyan azt állítottam, hogy egy rövid időre a háború maga lebénította a pártokat, ami igaz is, de valóban csak rövid időre. Egészen addig, amíg Orbán – és csapata – rá nem jött, hogy a háború a kezére játszik, elég ehhez csak kifordítani az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének szavait, és máris ott van a két ügy összekapcsolása: a háborúé és a választásoké. Ehhez pedig csak elegendő kidolgozni a háború és béke dichotómiáját, miszerint ők maguk a béke védelmezői, szemben a baloldallal, amely viszont a háború pártján áll. Nyugodtan kijelenthetjük: a rendszerváltás legaljasabb kampányává silányították az utolsó heteket; elképesztő méretű, és végtelen forrásokkal rendelkező seregeiket a háborús pszichózis fölerősítésére fordították, amivel szemben nem volt, nem lehetett ellenszer. Hiába hangoztatták, hogy maga Orbán az, aki – Putyin barátságával – a legközelebb viheti a harcokhoz országunkat és a magyar népet, hogy ő szinte az egyetlen európai politikus, aki viszonylagos nyugalommal fogadja az orosz elnök agresszióját, hogy éppen ő az, aki kockáztatja a gazdaságilag is könnyebben stabilizálható jövőt – ezeknek a szavaknak már nem volt hatásuk.

Igen: azt állítom, hogy alapvetően a szomszédban történtek változtattak meg mindent, és csakis emiatt, ennek köszönhetően nagyítódtak fel azok a hibák, amelyeket az ellenzék és annak miniszterelnök-jelöltje elkövetett. Ezekről – nyilvánvalóan – szó esett volna egy szoros vereség esetén is, de messze nem olyan erővel és olyan romboló hatásúan, ahogy a vereség utáni napokban. Mert most ott tartunk, hogy alapvető kérdéssé vált: helyes volt-e egyáltalán a hat párt összefogása, helyes volt-e Márki-Zayt az előválasztás legitim szereplőjévé tenni, helyes volt-e a Jobbikkal összefogni. A súlyos fiaskó most ezeket a problémákat feszegeti, és – ma úgy tűnik – hosszú időre le is bénítja a szinte örökös ellenzéki szerepbe szorított pártokat, de a változásban bízó választókat is. A gyászmunka sokkal tovább fog tartani, mint korábban bármikor, noha a vereségek feldolgozásának kényszeréhez éppen eléggé hozzászokhattunk az elmúlt tizenkét évben. Ezúttal azért is nehezebb feladat ez, mert kipróbálták az utolsónak hitt lehetőséget, az ellenzék teljes összefogását is.

A jelek arra utalnak: az ellenzék hajlamos arra, hogy a fürdővízzel együtt kidobja a gyereket is. Másként: félrehajítsa az együttműködés rendszerét, a korábban győztes innovációnak hitt előválasztást is, és beletörődjön: ha nem jön megélhetési kataklizma, ha nem sodorja el valamilyen lázadás az Orbán-rezsimet, akkor itt nem lesz változás; 2030-ig egészen biztosan nem. Szép lassan beletörődünk a demokrácia nélküli demokráciában, az ellenzék politikusai szép fokozatosan kilövik egymást, még inkább megszokjuk, hogy háború van, és nekünk olyan vezető jutott, aki inkább bratyizik az agresszorral, mint a békét és megélhetést jelentő európai államokkal. És a mi népünk olyan, amely – többségében – inkább kikapcsolja mindazt, ami megzavarná látszólagos nyugalmát, és vajmi kevéssé törődik azzal, hogy egy csökött demokráciában él. Ameddig a hatalom biztosítja számára ezt a látszólagos nyugalmat, addig a hatalomtól való függése sem zavarja; megtanulta – megörökölte – azt a képességet, hogy így, ilyen körülmények között kell boldogulnia. És: az ellenzék szava, nemcsak nem ér el hozzá, hanem ha mégis utoléri, meg sem érinti.

Márpedig most az lenne az egyetlen feladat: megtalálni azt a módot, azt a hangot, amellyel el lehet jutni az emberekhez. Orbán aljassága meg fog maradni, mint ahogy az is, hogy mindig, minden körülmények között kihozza mindenkiből a benne rejlő rosszat. A mi dolgunk lenne kihozni belőlük a jót. És ehhez még nincs receptünk, nincs meg még a gondolatunk sem. Egyelőre, a Mészárosok világában, saját magunk lemészárlásán dolgozunk. Tegyük hozzá: ebben elég ügyesek vagyunk.