Orbán békét remél Trumptól, aki vérfürdőt ígér Amerikának

Föld S. Péter 2024. március 25. 07:25 2024. márc. 25. 07:25

Orbán Viktor és Szijjártó Péter úgy várják vissza az elnökségbe Donald Trumpot, mint a Messiást. A miniszterelnök a volt amerikai elnökkel folytatott floridai magánmegbeszélése után a következőt írta ki Facebook-oldalára: „Magyarországnak béke kell! A béke neve Donald Trump.”

Arról a Donald Trumpról írt Orbán – s őt említette több alkalommal elismerően Szijjártó is „, aki nemrég az ohiói Vandaliában egy republikánus kampányrendezvényen a következőt mondta: „Ha nem választanak meg, akkor vérfürdő lesz az egész – ez lesz a legkevesebb. Vérfürdő lesz az országnak.”

Trump utóbb azzal próbált védekezni, hogy félremagyarázták a szavait, hiszen ő az amerikai autóipar védelméről beszélt. Arról, hogy amennyiben ő győz az elnökválasztáson, a külföldről behozott gépkocsikra 100 százalékos importvámot vetnek ki. Mindemellett a súgógépet is okolta, amelyet az erős szélben nem tudott rendesen leolvasni.

Trump tehát nemcsak populista, hanem gyáva is, mert nem meri vállalni a saját szavait. Márpedig amit mondott, nehezen félreérthető: az amerikai autóipar mellett ugyanis egy néhány nappal korábbi beszédében arról is szólt, hogy amennyiben újból elnökké választják, első dolga lesz szabadon engedni a törvényhozás épületének megostromlása miatt lecsukott híveit. Ohiói beszédében is megemlékezett a Capitolium ostromának „hőseiről”, akiket túsznak és „hihetetlen hazafiaknak” nevezett.

Akik látták, mit műveltek Trump hívei 2021 január 6-án a Capitoliumnál, azoknak bizonyára eszükbe jutott, hogy mi történt 2006-ban Budapesten, amikor egy szintén felheccelt tömeg támadt a törvényes hatalomra.

Ennek az egyszer már elnöki székbe tévedt bajkeverőnek a visszatérését várja Orbán és Szijjártó, tőle várják a békét. Előbb persze – legalábbis Trump ígérete szerint – lesz még egy kis vérfürdő. Ha szerencsénk van, akkor csak Amerikában, ami nem is nagyon fájna Orbánéknak, hiszen mostanában sok bajuk van az amerikaiakkal. Legutóbb még David Pressman nagykövetet is berendelte a külügybe Szijjártó, aki ugyan nem akarta személyesen ledorongolni a szövetséges ország diplomatáját, de egyik helyettese készséggel megtette ezt.

Orbán és Szijjártó soha nem titkolták, hogy az amerikai elnökválasztáson – akárcsak nyolc és négy évvel ezelőtt, most is – Trump győzelméért drukkolnak. Nyolc éve ez bejött, négy éve viszont vesztett Orbánék kedvenc elnöke, aki ellen azóta számos bírósági eljárás is folyik.

S bár jelenleg Trump az idei elnökválasztás esélyese, a győzelme biztosra nem vehető. Ám bárhogy is legyen, egy idegen ország belügyeibe, választási kampányába beavatkozni nemcsak otrombaság, hanem politikailag is kifejezetten káros. Márpedig Orbán és Szijjártó folyamatosan azt teszik, amikor az amerikaiakat vérfürdővel fenyegető Trump mellett teszik le a voksukat. Ha Trump nyer, azzal nem az amerikai-magyar, hanem a Trump-Fidesz kapcsolatok javulhatnak. Trump ugyanis, bár elnökként szörnyűnek ígérkezik, mégsem lehet annyira elvadult, mint amilyennek most mutatja magát. Az Egyesült Államokban ugyanis működik a fékek és ellensúlyok rendszere, amit idehaza Orbán és a Fidesz az elmúlt 14 évben szisztematikusan leépített.