Orbánnak sem lenne jó, ha sikerülne megváltoztatnia Brüsszelt

Föld S. Péter 2021. május 6. 12:31 2021. máj. 6. 12:31

Orbán Viktor interjút adott a Postoj nevű konzervatív szlovák lapnak. A miniszterelnök sok más mellett arról is beszélt, hogy „meg akarjuk változtatni Brüsszelt”, mert mint mondta, Brüsszel a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira. A miniszterelnök állítása szerint „mi az Európai Néppárttal szerettük volna megváltoztatni Brüsszelt, de ők erre nem vállalkoztak. Most létre kell hoznunk egy új politikai közösséget, amely hatást tud gyakorolni Brüsszelre”. A gyengébbek kedvéért: Brüsszel alatt nem Belgium fővárosát, hanem az Európai Uniót kell érteni, ezt a szövetséget szeretné Orbán a maga képére formálni és megreformálni.

Ha az Európai Unió olyan lenne, mint Orbán Magyarországa, az nem volna jó senkinek. Legkevésbé Orbán Viktornak és kormányának volna jó, mert ebben az esetben az EU épp olyan elzárkózó és kirekesztő lenne, mint amilyen a mai Magyarország. Hiányozna belőle a szolidaritás, és ebből kifolyólag nagyon megnézné, mire ad pénzt. Nem szórná számolatlanul az eurókat, ahogyan tette ezt eddig, és ugyanolyan elutasító lenne a lemaradókkal, mint amilyenek mi vagyunk az üldözöttekkel, valamint minden rendű és rangú elesettel.

Ha Orbán Viktor kormánya abban a helyzetben lenne, hogy meg tudná változtatni az Európai Uniót, az egyben az is jelentené, hogy Magyarország területénél és népességénél nagyobb súllyal esne latba, tekintélyünk lenne a világban és különösen Európában. Nem úgy, mint most, amikor lesajnált páriái vagyunk az európai nemzetek közösségének, vezető politikusainkat kollégáik kerülik, mint a leprás embert.

Vagyis, amennyiben Orbánék meg tudnák reformálni az Európai Uniót, akkor erre a megreformálásra nem is lenne szükség. Az EU országai ugyanis egy emberként sorakoznának fel mögénk, magas szintű kormánydelegációk adnák egymásnak a kilincset Budapesten, hogy ellessék a magyar csodát, sikereink titkát. Amiről persze szó sincs, a magyar recept senkit sem érdekel, ha szóba kerülünk, az udvariasabbak diszkréten másról kezdenek beszélni. Úgyhogy, ha akarnánk, akkor sem tudnánk az EU-t megreformálni, mert nem kíváncsiak arra, amit mi nekik kínálunk, borzonganak és undorodnak Orbántól és víziójától.

Az Európai Unión persze volna mit változtatni, de nem úgy, ahogyan azt Orbán Viktor és a Fidesz szeretné. Ha majd Magyarország újból felismeri a saját érdekeit, vagyis, hogy együttműködni hasznosabb, mint háborúzni, akkor lehet majd azon gondolkodni, hogy mi, magyarok mit tehetnénk hozzá az Európai Unió megváltoztatásához. Addig marad az, ami most van, Orbán harcol a liberálisokkal. És persze, mindenki mással: Sorossal, a hazai ellenzékkel, a múlttal és a jövővel, de leginkább a saját démonaival. Utóbbi csatában vesztésre áll.