Orbánt többször is gyámság alá helyezte az MTI

Föld S. Péter 2023. május 10. 07:30 2023. máj. 10. 07:30

„Ukrajna egy része ősi magyar föld, ami most Ukrajnához tartozik.” Ez a mondat is elhangzott Orbán Viktor péntek reggeli, interjúnak nevezett rádiós szózatában, ám ez a rész a miniszterelnök hivatalos YouTube-csatornájára feltöltött videóban már nem szerepelt. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke magyarázkodni kényszerült. Szerinte Orbán szavait nem „cenzúrázták”, hanem jelkimaradás történt. Nem először fordul elő, hogy Orbán megfogalmazásait a tájékoztatásért felelős hivatalosságok nem tartották kívánatosnak, és emiatt – fogalmazzunk így –, gyámság alá helyezték a miniszterelnököt. Összeállításunkban felidézünk néhány olyan esetet, amikor az MTI „megszerkesztette” Orbán mondait.

2022 februárjában a Magyar Kereskedelmi Kamara évadnyitó rendezvényén Orbán azt a véleményét osztotta meg a nyilvánossággal, hogy „a kóceráj rendben van, a gépház működik, a kassza csörög.” Ám azok, akik csak az MTI híradásaiból és a kormányhoz közeli sajtó cikkeiből tájékozódtak, ennek a mondatnak csak egy részét olvashatták. Mégpedig ezt: „A gépház működik, a kassza csörög”. A „rendben lévő” kóceráj kimaradt, vagyis, az MTI-nél nem tartották fontosnak, hogy az emberek megtudják: az ország első embere kócerájnak nevezi a magyar gazdaságot.

2021-ben a Sternben jelent meg interjú Orbánnal, s a cikknek a német lap szerkesztősége a következő címet adta: „Orbán úr, mi lenne, ha a lányának muszlim barátja lenne?” Az MTI tudósításának a címe viszont a harcias, az EU-val csatázó Orbánt kívánta felmutatni a magyar olvasóknak. „Orbán Viktor a német Stern magazinnak: Európa szuverén nemzetekből áll”. A magyar változatból az is kifelejtődött, hogy a Stern munkatársai megkérdezték Magyarország miniszterelnökét: mi lenne, ha az egyik gyereke közölné vele, hogy meleg? Orbán szerint ez számára jó nagy kihívás lenne, de hála Istennek még nem szembesültek ilyen kérdéssel. „A feleségem és én természetesen ugyanúgy szeretnénk a gyermekeinket, a vonzalmaiktól teljesen függetlenül” – válaszolta a miniszterelnök. A Stern arról is érdeklődött, hogyan reagálna, ha a potenciális meleg gyermeke szeretne egy gyereket örökbe fogadni. Orbán erre a kérdésre azt válaszolta, hogy ő és a felesége minden helyzetben azt nézik, hogy milyen módon tudnának segíteni a gyereküknek. „Keresztények vagyunk, és minden Isten kezében van: az ítélet, a büntetés és a kegyelem is.” Arra a kérdésre, hogy mit szólna ahhoz, ha a lánya egy muszlim fiúval járna, Orbán azt válaszolta, hogy „a szülők nem élhetik a gyerekeik életét. Én valószínűleg arra gondolnék, hogy ez Isten akarata. Az ember szereti a gyerekét, bármilyen úton jár is.”

Orbán tehát normálisan válaszolt a sokakat érdeklő kérdésekre, de az MTI-nél úgy gondolták, nem jó, ha a hazai közönségnek azzal kell szembesülnie, hogy az ország miniszterelnöke nemcsak uszítani képes, hanem alkalomadtán tisztességesen is tud gondolkodni és beszélni.

2019 júniusában Orbán Viktor a néppárti „bölcsek” magyarországi látogatásával kapcsolatban a következőket mondta a Kossuth Rádióban: „Nem fogadom el, hogy idejönnek, és mint a lóvásárban, megvizsgálják a fogainkat. Ez egy ország”. A Magyar Távirati Iroda tudósításában és a kormany.hu oldalon ebben az esetben is felülbírálták a miniszterelnök szavait, és az eredetileg elhangzott mondat helyett a következőt közölték: „a három tagú néppárti bizottságról szólva a miniszterelnök úgy nyilatkozott, egyenrangú félként tárgyalnak velük, a kérdés az lesz, melyik fél mit akar, és összeegyeztethetőek-e a célok.”

2017. júliusában Orbán Viktor Benjamin Netanjahu, akkori – és jelenlegi – izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján elővezette kedvenc tézisét, miszerint „Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben”. Ehhez azonban egy, kormányzati megszólalóktól korábban nem hallott mondatot is hozzátett: „Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait.” Ez utóbbi nem szerepelt az MTI tudósításában, a távirati irodánál bizonyára úgy gondolták, nem lenne jó, ha a magyar állampolgárok megtudnák, mit mondott a Horthy Miklós kormányzót kivételes államférfinek nevező Orbán az egykori magyar állam felelősségéről. 

Összeállításunk, mint fentebb jeleztük, távolról sem teljes. Ismerve a kormányzati kommunikáció működését, biztosak lehetünk benne, hogy gyűjteményünk a jövőben újabb relikviákkal gyarapodik. Tehát, ahogy mondani szokták: folyt. köv.