Örök és megbonthatatlan barátság

Dr. Dávid Ferenc       2021. november 20. 08:20 2021. nov. 20. 08:20

Barátságrenddel tüntette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez történt nagymértékű hozzájárulásáért. Az erről szóló rendeletet csütörtökön tették közzé az orosz hivatalos jogi információs portálon.  „Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kitüntetésben részesül az orosz-magyar kapcsolatok, valamint az ipari és beruházási együttműködés fejlesztéséhez történt nagymértékű hozzájárulásáért" – hangzik az elnöki rendelet. (MTI)

Közismert, hogy a kitüntetéseket nem kapják, hanem valakik adják. Esetünkben minden oroszok parancsolója úgy döntött, hogy a – vízen, földön, levegőben egyaránt – mozgékony fiatal magyar külügyminiszter részesüljön elismerésben. Az persze kérdés marad számomra, hogy az „örök és megbonthatatlan magyar-szovjet barátság” utáni időszakot követő „ruszkik haza!” jelszóhoz miként passzol „az örök és megbonthatatlan magyar-orosz barátság” jelképeként is értékelhető „Druzsba-díj”.

De Péterünknek ezzel nem kell törődnie, elég, ha azt tudja, hogy a kitüntetést a mellkas bal oldalán kell viselni, és ha az elismert más orosz kitüntetéssel is rendelkezik, akkor csak az Oroszországi Föderáció Becsületrendje előzheti meg a sorrendben, közvetlenül mellétűzve.

Valamikor réges-régen az a mondás járta – viccesen jellemezve a magyar-szovjet kapcsolatokat –, hogy „onnan jön az olaj, innen megy barátság”. A fiatalabbak ne lepődjenek meg: a kőolajvezeték is a „Barátság” (druzsba) nevet viselte. Szóval egykoron nagy druzsbában voltunk a világ egyik katonai nagyhatalmával, aztán állítólag hazazavartuk őket, és most megint kebelbarátok vagyunk. Változnak az idők, de a gáz- és olajcsapok zárszelepei az idők végezetig orosz területen maradnak. Azt is jó tudni, hogy a szibériai medvének soha nincs szüksége igaz szövetségesre és barátra, mivel nyers erejét fitogtatva és nyersanyagait felkínálva mindig talál magának érdekei szerinti partnert. Az EU-tag Magyarország jól szolgálja a hosszú távú orosz külpolitikai elképzelések megvalósulását, Putyinnak ez megér egy „Barátságrend”-et.

Tekintsünk a jövőbe. Viszonossági alapon, hamarosan az orosz külügyminiszter (Lavrov úr) is kap valamilyen magas magyar elismerést, de ne elégedjünk meg ennyivel. A rendszerváltás előtti „magyar uralkodó”, Kádár János Lenin rendet kapott a „testvéri” SZU-tól, Brezsnyev pártfőtitkár pedig a Magyar Népköztársaság Zászlórendjét tűzhette mellére. Szóval, ha jól kalkulálok, akkor a közeli jövőben – egy szokásos moszkvai „meghallgatást" követően – a magyar miniszterelnök is kap egy, a Szijjártóénál értékesebb plecsnit. Ezt követően Orbán Viktor javaslatára Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin végre boldog és büszke tulajdonosa lehet a „Magyar Érdemrend nagykereszt a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal” bonyolult elnevezésű kitüntetésnek, amelyet Budapesten vehet át.

Ez a módi Kelet-Európában. Az idők változnak, de a barátság és kitüntetési gyakorlat örök.