Parkolni szeretnék

Bánó András 2021. április 16. 20:00 2021. ápr. 16. 20:00

Egyre nevetségesebb, hogy az átoltottság növelése, a beoltottak számának emelkedése még mindig nincs hatással arra, hogy a kormány belássa: el kellene törölnie az ingyenes parkolást a nagyvárosokban. Ennek az intézkedésnek eddig se volt sok értelme, ráadásul a világon egyedülálló volt ennek bevezetése, és fenntartása.

Szorgos kutatással se lehetett kideríteni, hol működik ez az ingyenes parkolás, mint járványellenálló eszköz, de itthon sem örült neki egyetlen önkormányzat sem, ideértve a fideszes vezetésűeket is. Kiderült ugyanis, hogy az intézkedés, amelynek nyilvánvaló célja az volt, hogy keresztbe tegyenek az önkormányzatoknak, és azok bukják a parkolási díjakból származó bevételeiket, cseppet sem lett népszerű.

Óriási mértékben megnőtt ugyanis a nagyvárosokban a légszennyezettség, mert az ingyenesség hatására egyre többen ültek autóba. Ám nemcsak a kipufogógáz mennyisége lett több, de a gépjárművezetők bosszúsága is, mert aki például Budáról elindult a pesti oldalra, hogy a Belvárosban, vagy a Lipótvárosban, vagy a hatodik-hetedik kerületben parkoljon, gyakran közel egy órán át keringhetett, míg rámosolygott a szerencse egy éppen megürült parkolóhellyel.

Miközben az autók helyet keresve keringenek, a tömegközlekedési eszközök gyakran szinte teljesen üresek. Szinte lézengenek a villamosokon, buszokon. Persze a Főpolgármesteri Hivatalnál ezt a szándékot is értik: ha ingyenes a parkolás, akkor egyre kevesebben vesznek villamos- vagy buszjegyet, a bérletekről már nem is beszélve. Már csak ilyen a magyar, ha valamit ingyen adnak, inkább sorba áll, vagy jelen esetben hosszasan keres parkolóhelyet, de nem fizeti ki a BKV-nál a jegyet, ha a fene fenét eszik, akkor se! 

Kíváncsi vagyok, meddig vár még a kormány, mikor vonja majd vissza az ingyenes parkolásról szóló rendeletet. Most, hogy már a teraszok is lassan nyitva lesznek, mikor jön el majd az az idő, amikor az ember le is parkolhat az előtt a terasz előtt, ahol le akar ülni egy kávéra? Hogy ki kell csengetnie majd három, vagy négyszáz forintot egy órára? Szerintem a hosszú idő után létrejött személyes találkozás mindenkit kárpótol majd a befizetendő összegért.