Putyin helyett Vučić?

Dr. Dávid Ferenc       2022. május 22. 07:50 2022. máj. 22. 07:50

Orbán Viktor azt mondta a szerb elnöknek, hogy „nektek azért nehéz, mert nem vagytok tagjai az uniónak, nekünk meg azért nehéz, mert a tagjai vagyunk". Nehéz itt okosnak lenni – jegyezte meg. Hangsúlyozta: de akármilyen viták lesznek az EU-n belül vagy kívül, mindent meg fognak tenni, hogy egyeztessék az álláspontjaikat és segítsék egymást a nemzetközi fórumokon is. (…) Orbán Viktor kijelentette: Magyarország nem fogad el olyan brüsszeli döntéseket, amelyek gazdaságilag észszerűtlenek, és amelyek olyan áremelkedést jelentenének, hogy lehetetlenné tennék a teljes mezőgazdasági kapacitás kihasználását. Magyarország egy tízmilliós ország, de ha jól gazdálkodnak, húszmillió embert tudnak élelemmel ellátni – magyarázta. (MTI)

Két hónappal ezelőtt – március 19-én – találkozott egymással Belgrádban a két ország vezetője, amikor is Vučić elnök „örök hűséget esküdött” Orbán Viktornak: „Ebben a nehéz válságban egy dologról egyeztünk meg. Bármit, ami hiányzik Szerbiának, azt először Magyarország fogja felajánlani, és bármit, ami hiányzik Magyarországnak, azt először Szerbiától várhatja. Így kell barátságot építeni és erre a barátságra nagyon büszke is vagyok" – jelentette ki akkor Aleksandar Vučić.

Mindkét politikus megnyerte hazája április 3-i választását, joggal nevezhetjük a mostani találkozót a győztesek randevújának. Amit furcsállok, hogy Orbán Viktor első miniszterelnöki útja nem Bécsbe, Berlinbe, Pozsonyba vagy Prágába vezetett, hanem az Európai Unión kívül lévő Szerbia egyik városába. Természetesen fontos, üdvözlendő és egyáltalán nem lebecsülendő a Szerb Köztársasággal meglévő kiegyensúlyozott viszony, de én azért jobban örültem volna, ha a hétvégén Magyarország kormányfőjét az osztrák vagy a német kancellár fogadja.

Nagyon befészkelte magát a fülembe/agyamba a fent idézett orbáni mondatrész: „nektek azért nehéz, mert nem vagytok tagjai az uniónak, nekünk meg azért nehéz, mert a tagjai vagyunk".

  1. Szerbiának tehát nehéz, mert nem tagja az uniónak. Korábban Orbán azt motyogta valahol, hogy az Európa Unión kívül is van élet. Most ezt ment tanulmányozni Újvidékre? A magyar kormányfő vajon tényleg őszintén sajnálja, hogy Vučić nem tagja az elit klubnak, vagy csak újabb „körön kívüli” szövetségest keres, ha már Putyinhoz nem látogathat el?
  2. Magyarországnak meg azért nehéz, mert tagjai vagyunk az uniónak. Illetve gyorsan helyesbítek: csak Orbánnak (és kormányának) súlyos teher a közösséghez való tartozás, de csak azért, mert tizennyolc évi EU-tagság után sem képesek normakövető magatartásra, az írott és íratlan szabályok betartására. 
  3. Két nehéz sorsú ország vezetője találkozott Újvidéken. Az egyik mihamarabb a kontinentális közösséghez akar tartozni, a másik – a család tagjaként – pedig azon kesereg, hogy nehéz az élet az EU keretein belül.
  4. A szerb elnök a csatlakozáshoz vár segítséget Orbántól, viszont kormányfőnk befolyása az EU-ban egyre gyengül, ezzel Szerbia esélyei értelemszerűen romlanak. Már csak azért is, mert déli szomszédunk – saját érdekeire hivatkozva – nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciók bevezetéséhez. Az összezáró EU nem fogja megbocsátani déli szomszédunk „különutasságát”, így Szerbia még egy ideig toporoghat az unió kapuja előtt. Lehet, hogy ezt Orbán nem is nagyon bánja?

Egy EU-n kívüli országban tett látogatásakor Orbán ismételten szükségesnek tartotta kihangsúlyozni, hogy ő keményen „ellenáll” mindenféle brüsszeli nyomásnak. Vajon erre biztatja szerb kollégáját is, aki viszont most még csak vágyakozhat a bebocsátásra? A jövőben Putyin elnök helyett Vučić lesz a kebelbarát, és a megbonthatatlan, örök orosz-magyar barátságot felváltja az elmúlhatatlan és gránitszilárdságú szerb-magyar szövetség? Jól van ez így?