Schmidt Mária „fogalmas”?

Vasvári G. Pál 2022. április 12. 16:30 2022. ápr. 12. 16:30

Persze, van az úgy, hogy valaki téved. Van az úgy is, hogy felkészületlen, tudatlan vagy legalábbis hiányosak az ismeretei. De még úgy is van az, hogy megbélyegzően próbál – óberkodónak, fogalmatlannak titulálva – más valakit leminősíteni, kioktatni – és pechjére, önmagát sikerül pellengérre állítani; a másiknak ásott verembe ő maga esik bele…

Pestisként terjed egy eleddig nem létezett, és felettébb erőltetettnek is tűnő szó, aminek akkor sincs fix, szinte mindenki által ismert értelme, meghatározott tartalma, ha a képzelt jelentésére akadnak is szinonímák a magyar nyelvben. Ez a szó pedig a „fogalmatlan”. Sajnos nem mondhatjuk, amit a székely bácsi, aki életében először lát zsiráfot, hogy „ilyen állat márpedig nincsen”. Azért nem, mert a „fogalmatlanság” terjed. Ami pedig terjed, annak a létezése letagadhatatlan…

De mégis: mi az értelme? Tudja a radai rosseb! Pusztán spekulatív alapon, egy sorba állítható lenne azzal, hogy valaki „tájékozatlan”, ha az illető nem ismeri a tényeket illetve „tudatlan”, ha egy adott ügyben hiányzik a kellő – vagy legalább az alapvető – tudása.

Így feltehető, hogy a „fogalmatlan” szó (már ha lenne egyértelmű jelentése) arra a személyre vonatkozna, akinek valamiről fogalma sincs.

De tegyünk csak ellenpróbát! Aki tisztában van a tényekkel, az ugyebár – szemben a tájékozatlannal – „tájékozott”. Aki az adott ügyben minden lényeges ismeretnek (sőt, tán sokkal többnek is) a birtokában van, az – a tudatlannal szemben – „nagy tudású” avagy „tudós”. De ki hallott már olyat, hogy akinek valamiről van némi vagy annál több fogalma, az „fogalmas”?…

Történt pedig, hogy a titulusokban (és sok másban is) gazdag Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, stb. igencsak felhorgadt John Cleese, a roppant népszerű brit komikus április 2-i – épp a választás előtti! – Twitter-bejegyzésén. Ezen:

1956-ban Magyarország brutális megszállását az alábbiak közül ki követte el:

az ukránok,

az oroszok.

A szavazólapjaikon válaszoljanak, kérem”

Ezt a posztot 15 ezernél többen lájkolták. Schmidt Mária nem volt közöttük. Naná, hogy nem. Sőt! Fideszes elfogultsággal válaszolt rá a Twitteren és a Facebookon is.

Ezt írta:

Az inváziót a szovjet csapatok hajtották végre, benne az ukránokkal. Az ukrán Hruscsov döntése alapján. Miért szól bele egy olyan brit a magyar választásokba, aki csak óberkodni tud, de egyébként teljesen fogalmatlan?”

Amivel csak annyi a bökkenő, amennyit a Lakmusz tényellenőrző portál is szóvá tett:

Nyikita Hruscsov, aki Sztálin halála után, 1953 és 1964 között volt a Szovjet Kommunista Párt (SZKP) első titkára, 1894. április 15-én született Kalinovkában, a kurszki kormányzóság orosz-ukrán határhoz közeli településén, tehát az Orosz Birodalom területén”.

Azaz Nyikita Szergejevics nem volt ukrán. Ő bizony orosz volt. Még ha a Wikipédia adatai szerint később ukrán területen, Juzovkában – utóbbi nevén Donyeck – is élt, pártfunkcionáriusként pedig Harkovban, Moszkvában, Kijevben is tevékenykedett. Erről pedig a képzettsége szerint tudós történésznek – akinek ugye mégiscsak ez a szakmája – vélhetően kellene, hogy legyen ismerete. Vagy, ha speciel éppen erről nincs, ha nem biztos a dologban, akkor is utánanézhetne, tájékozódhatna, mielőtt tényként publikál egy (téves) vélekedést, hogy legalább legyen róla némi fogalma. Már csak azért is, hogy „fogalmas” legyen…

Röviden ennyit napjaink nyelvújításról, a szótekerészeti agyfekvencekről és a Hülye Járások Minisztériumáról…