Trumpban bízva akarták Orbánék eltakarítani a civileket

Föld S. Péter 2021. január 14. 12:53 2021. jan. 14. 12:53

Négy évvel ezelőtt, január közepén, már csak napok voltak hátra a most dicstelen körülmények között távozó elnök, Donald Trump beiktatásáig. A magyar kormány nagy reményeket fűzött Trump elnökségéhez. Amint az alábbiakból kitetszik, tőle várták a hátszelet terveik megvalósításához.

Donald Trump elnöki beiktatása előtt néhány nappal Németh Szilárd egy nyilatkozatban arról beszélt, hogy el kell takarítani a civil szervezeteket. Már emiatt is volt egy kis felháborodás a magyar sajtóban, Orbán Viktor kénytelen volt finomítani alelnöke szavait, ám Németh megnyilvánulásának egy rövid kis részlete a szükségesnél kevesebb figyelmet kapott. „És most ennek – értsd: a civil szervezetek eltakarításának – úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége”, Ezt mondta a Fidesz alelnöke 2017 januárjában.

Árulkodó mondat. Az van mögötte, hogy a Fidesz már korábban is szívesen eltakarította volna a civil szervezeteket, ám legnagyobb sajnálatukra nem tehették. Nem jött még el a „nemzetközi lehetősége”. Magyarul: az Obama-adminisztráció nem volt partner ebben. De most majd jön Trump, s miután Barack Obama már csak névleg és csupán néhány napig van hivatalban, vele együtt eljön a nemzetközi lehetőség is.

Annak idején a negyven évig tartó egypártrendszer is a nemzetközi lehetőség (a dicsőséges Szovjetunió) révén jöhetett létre és maradhatott fenn. Az akkori magyar elvtársak ebben sem különböztek mostani, fideszes követőiktől. Az Orbán Viktor vezette Fidesz ugyanúgy egy mögöttük álló nagyhatalom erejére kívánt támaszkodni, tervei megvalósításában, mint évtizedekkel korábban, a Kádár János fémjelezte MSZMP.