Túl jó volt a Fradi, kirúgták az edzőt

Föld S. Péter 2023. szeptember 5. 07:00 2023. szept. 5. 07:00

Nem újdonság a labdarúgás világában, a magyar futballban pedig különösképp nem az, hogyha nem megy egy csapatnak, akkor lapátra teszik az edzőt. Ezúttal egy győztes sorozat után, amikor a Ferencváros csak az utolsó két meccsén 12 gólt rúgott, menesztették a zöldfehérek magyar edzőjét, Máté Csabát.

Máté Csaba 2012 óta dolgozik a Ferencvárosnál. (Azért a jelenidő, mert mostani menesztésével „csak” a vezetőedzői posztról kellett távoznia, de továbbra is a klub kötelékében maradhat.) Idáig többnyire pályaedzőként tevékenykedett, bár korábban már volt egy beugrása, amikor át kellett vennie az ideiglenesen megüresedett vezetőedzői posztot.

Ez történt most is, pontosabban néhány héttel ezelőtt, amikor a klub azonnali hatállyal szerződést bontott az addigi sztáredzővel, az orosz Sztanyiszlav Csercseszovval. Az ok ismert és még sokáig fájó emlék marad az FTC szurkolói számára: a csapat a BL selejtezőjében váratlan és megszégyenítő vereséget szenvedett a többségében amatőr futballistákból álló feröer-szigeteki Klaksvík együttesétől. Az idegenbeli döntetlen után idehaza, az Üllői úti Groupama Arénában a többségében méregdrága külföldi játékosokat foglalkoztató Ferencváros 3-0 arányú vereséget szenvedett a gyakorlatilag félematőr csapattól. Csak egy adalék: a Klaksvík kapusa az FTC elleni mérkőzés előtt néhány héttel még középhátvédet játszott egy ötödosztályú norvég klubban.

E csúfos vereséget követően vált meg Kubatov Gábor klubelnök az ideiglenesen hazánkban edzősködő orosz Csercseszovtól, akinek a helyét, mint kiderült, ugyancsak ideiglenesen, a klub hűséges magyar alkalmazottja, Máté Csaba vette át. Az ő irányításával ismét régi sikereit idézte a Fradi: mindhárom európai selejtező ellenfelén túljutott, méghozzá nem is akárhogyan: az ír Shamrockot 6-0-s, a máltai Hamrunt 8-2-s, a litván Žalgiris Vilniust 7-0-s összesítéssel múlták felül a ferencvárosiak, és ezzel bejutottak a Konferencia-liga csoportkörébe. 

A csapat a magyar bajnokság eddigi mérkőzésein is sikeresen szerepelt: egyedül a Felcsúttól szenvedtek vereséget, ám a Fehérvárt 5-3-ra, Paksot 6-1-re, a Zalaegerszeget pedig 6-2-re győzték le. Imponáló mérleg, a rúgott gólok számáról nem is szólva. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a Ferencváros közönsége is megkedvelte a most menesztett edzőt, Máté Csabát. Ők is értékelték Máté klubhűségét, no meg nem utolsósorban azt, hogy a legmagyarabbnak mondott – igaz, rendre nyolc idegenlégióssal játszó – csapatnak a holland Moniz, az ukrán Rebrov és az orosz Csercseszov után végre magyar edzője lett.

Nos, Máté Csaba diadalmenete nem tartott sokáig. Meglepő, de nem mulatságos módon, nem egy sikertelen széria, hanem egy látványos győzelmeket hozó sorozat után kellett távoznia. Hogy utódjával, az edzőként háromszoros szerb bajnok Dejan Sztankoviccsal jobb lesz-e a Ferencváros, az még természetesen a jövő zenéje. Amit tudni lehet, az annyi, hogy a most kinevezett Sztankovics játékosként ötszörös olasz bajnok, négyszeres olasz kupagyőztes, KEK- és BL-győztes, vagyis, bizonyára van benne potenciál.

Egy olyan országban, ahol egy edzőt azután rúgnak ki, hogy csapata az egymás utáni mérkőzéseken szakmányban szállítja a gólokat és a győzelmeket, minden megtörténhet.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom