Tüntetés az MTVA székháza előtt: sok hűhó semmiért

Föld S. Péter 2024. október 8. 07:25 2024. okt. 8. 07:25

Sokezer reménykedőt vonzott Magyar Péter és a Tisza Párt tüntetése az MTVA Kunigunda utcai székháza elé. A Fidesz annak idején jó érzékkel vitte el a Szabadság térről a „köztelevíziót,” abban bízva, hogy a város szélén kevesebb elégedetlenkedő találja meg őket. A taktika idáig bevált és valamennyire most is működött: a szombat délutáni tüntetésen ugyan sokan voltak, de ezúttal sem elegen.

Magyar Péter semmit sem bízott a véletlenre, már egy nappal a tüntetés szombat délutáni időpontja előtt kifüggesztette az MTVA bejáratához a 16 pontját. (Hogy a papír meddig maradhatott a helyén, arról nem szóltak a hírek.) Ebben a 16 pontban a Tisza Párt elnöke gyakorlatilag ugyanazokat a jogos követeléseket gyűjtötte össze a tájékoztatás szabadságával kapcsolatban, mint amelyeket az ellenzéki pártok az elmúlt 14 évben többször is megfogalmaztak. A többi között követelte az évi 140 milliárd forint közpénzből kitartott propagandagyár megszüntetését, a valódi közszolgálati média visszaállítását, a „közmédia” hírhamisító vezérigazgatójának és az összes propagandistának az azonnali menesztését, valamint, hogy a pártok képviselői a legutolsó országos választáson elért eredmények arányában, azonos feltételekkel kapjanak meghívást a „közmédia” adásaiba. Továbbá függetlenséget, korrektséget, szakmaiságot, igényességet, valódi tájékoztatást is követelt

Magyar beszédét egy tévesen Hitlernek tulajdonított, valójában a kancellár propagandaminiszterétől, Joseph Goebbelstől származó idézettel kezdte: „Ismételj el egy hazugságot sokszor és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság.” Szerinte ez a hitleri tanács a Fidesz-propagandájának a vezérelve. A felütés erős volt és tegyük hozzá, nem is állja meg a helyét. Túlságos leegyszerűsítés ugyanis Orbánt a fasisztákhoz hasonlítani. Orbán, bár sok vita van erről a közbeszédben, nem náci, hanem – ha lehet – rosszabb ennél: olyan populista, aki, ha érdekei úgy kívánják, alkalmilag még a sötét oldallal is képes és hajlandó együttműködni.

A sokakban nem igazán jó emlékeket idéző Ébresztő magyarok! csatakiáltás után Magyar felszólította Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, hogy jöjjön ki az épület elé. „Hallod-e te Papp Dániel, a propagandagyár hírhamisítója, gyere ki az épületből, és nézz a magyar emberek szemébe... követelem: közvetítsétek élőben, a magyar televízió előtt tartott valaha volt legnagyobb« demonstrációját”. 

Papp Dániel azonban nem jött ki az épület elé, és nem nézett a magyar emberek szemébe. Magyar másik követelése sem talált meghallgatásra: hiába is szerette volna a Tisza Párt elnöke, a köztévének esze ágában sem volt élőben közvetíteni a tüntetést. Beszámoltak róla – igaz, a maguk sajátos, hitelesnek és színvonalasnak aligha nevezhető módján. 

Ez tehát nem jött be, Magyar sem ért el többet, mint a hívei által gúnyosan óellenzékinek nevezett politikusok és szimpatizánsok: Papp Dániel vele sem tárgyalt, nem mondott le, a köztévé pedig nem közvetítette élőben a tüntetést.

Magyar ezután bojkottra szólította fel a megjelenteket. Szerinte ugyanis nem elegendő a közmédia megtisztítása, a rogáni propagandagyárnak sok csápja is van, így például a TV2, a HírTV, a Magyar Nemzet, a Mandiner, Metropol, a vidéki lapok, az Origo, „az újabban helyes irányba állított Index”, valamint a Megafon propagandistái. Hétfőtől ne nézzék ezeket, mondta Magyar, mire a tömeg azt skandálta: nem nézzük! Nagy csapás lesz ez azoknak a közpénzt égető sajtótermékeknek, amelyek produkcióit a Tisza tüntetői eddig sem nézték, olvasták, hallgatták.

A demonstráció vége felé következett a szomorújáték csúcspontja: Magyar bement az épületbe, hogy valamelyik stúdióban felolvassa a 16 pontját, de csak az előcsarnokig jutott, ahol közölték vele, hogy nem mehet be. Ennyit korábban az „óellenzék” képviselői is elértek, ők sem mehettek be, ők sem olvashattak fel semmit. Ehhez nem kellett Magyarnak kiesni a NER kegyeltjei közül és megalakítani a Tisza – eredeti nevén: Tisztelet és Szabadság – Pártot.

A szombat délutáni tüntetésnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Akik ott voltak – magyar és lyukas zászlókkal, vagy azok nélkül –, jól érezték magukat, mert igazolva látták, hogyha valaki, Magyar és a Tisza véget tud vetni Orbán 14 éves ámokfutásának. Ez a remény élteti a jobboldali, konzervatív Magyar többnyire baloldali és liberális híveit, akik egyébként – saját bevallásuk szerint – sem értenek egyet a Tisza Párt elnökének szellemiségével.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom