Urizáló politikusok országa

Dr. Dávid Ferenc       2021. március 5. 14:02 2021. márc. 5. 14:02

Egész egyszerűen azt gondolom, van olyan életmód, van olyan luxus, van olyan gyarapodás, vannak olyan szokások, amiket egy politikus nem engedhet meg magának, különösen, ha hatalmon van, és különösen, ha tíz éve van hatalmon. Az embereket joggal bosszantja az urizálás. Aki nem tud lemondani a luxusról, a méregdrága órákról, a sportkocsikról, a luxusutazásokról, az egész egyszerűen ne álljon politikusnak. Ennyi. (Fürjes Balázs államtitkár)

Fürjes államtitkár úr általános jelleggel jól összefoglalta a lényeget, de pénzügyi és vagyoni kérdésekben sajnos nem kerülhetők meg a konkrétumok. Ha sportolók, művészek esetében sokan keresik a valós jövedelemnagyságot, akkor abszolút jogos az érdeklődés a vezető politikusok vagyongyarapodása iránt. Milyen eszközök, milyen módszerek használatával történt a felhalmozás, az újabb és újabb tulajdonszerzés, a fényűző ingatlanvásárlás? Engem nem is annyira a vagyon nagysága, sokkal inkább a növekedés mértéke, annak sebessége és forrása érdekel. Vagy Magyarországon minden politikus tehetős családban született, és csak a papa-mama munkájának gyümölcsét élvezi? Ez a gazdag örökösök országa? Ilyen sok hazánkban a megajándékozott és a szerencsejáték-nyertes? Persze „narancsos” feltalálóról is tudunk, aki a 700 ezer forintos Louis Vuitton táskával szeret villogni. És a jachtok valamint a helikopterek igénybe vételéről se feledkezzünk meg. 

Szóval derék dolog Fürjes Balázs kiállása, de én csak első lépésként, első fejezetként kezelem. A következő interjúban azt várom tőle, hogy a képviselői posztra is aspiráló államtitkár megjelölje (megnevezze) azokat az eszme- és párttársait, akiknél olyan „életmódot, luxust és gyarapodást” tapasztal, amely nem törvényes szerzésen alapul, és amely nem fér össze a jó ízléssel. Bizonyára jól ismeri őket, hiszen Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkáraként nem elefántcsonttoronyban éli az életét, hanem pezsgő politikai és gazdasági közegben. Fürjes már eddig is nagy projekteket menedzselt: Groupama Aréna, Puskás Aréna, Duna Aréna stb., ezeknél a beruházásoknál nem aprópénzek költésére került sor. Tudja, hogy mi a sok, és, hogy mi a kevés. 

Az órák és autók felderítése nem igazán nehéz feladat, hiszen tulajdonosaik büszkén viselik, illetve vezetik azokat. Az ingatlanvagyon feltérképezése sem megoldhatatlan, kezdetnek és kiinduló pontnak még a „trehányan” kitöltött parlamenti vagyonbevallási ívek is jól szolgálhatnak. Aztán érdemes vizsgálni a hozzátartozók anyagi helyzetét, majd a földhivatali nyilvántartásokat és legvégül talán be lehet kopogtatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ajtaján is.  Viszonylag rövid idő alatt ki lehet deríteni, hogy kik azok a drága karórás politikusok, akik – tisztázatlan jövedelmi háttérrel megspékelve – sportkocsik bőgetésével (is) bosszantják a választópolgárokat, és sértik igazságérzetüket.

Fürjes úr szerintem jó útra tévedt. Csak bátran menjen rajta végig!