Vádalkut, vagy a cél szentesítse az eszközt?

HírKlikk 2021. március 1. 12:26 2021. márc. 1. 12:26

A Fidesznek egyre kevesebb érve marad a 'patás Gyurcsánnyal' történő riogatás mellett. Gondolkodó híveik és a megzsarolt tömegek is csak belátják, hogy nemcsak brüsszeli képviselőjük, hanem a király is meztelen. Kevés lesz a korábban is semmitmondó 'folytatjuk' szlogen, hiszen a szocik 'emútnyócéve' szanatórium volt a NER 'emúttízévéhez' képest. A nem agymosottak közül sokan már csak azzal tudnak érvelni, hogy bár forog a gyomruk az amatőr kormányzás és főleg a soha nem látott korrupció miatt, de mégis fölteszik a csipeszt az orrukra, mert ha nem Orbánra szavaznak, akkor esetleg kerületük-városuk-településük elesik a kormány által juttatott fejlesztési pénzektől, és úgy járhat, mint Budapest, vagy az ellenzékiek vezette önkormányzatok.

S valóban, a kormány igyekszik is ezt kisebb-nagyobb üveggyöngyökkel bizonygatni. A rendszer stabil bázisát adó, finoman fogalmazva információhiányban szenvedő falvakban pedig a helyi kiskirályok is ugyanilyen szemérmetlenül zsarolnak: ha nem 'jó helyre' húzod az X-et, akkor nem kapunk pénz föntről és nem lesz közmunka sem. Sőt, a Fidesz új, választási csalást segítő jogszabálya szerint ezt még le is kéne fotóznod a mobiloddal. E szemlélet alapján, például gödöllői ismerőseim megsúgták: skizofrén módon hosszú évek, vagyis NER-óta bizony nem személyes jóbarátjukra, Gémesi Gyurira szavaznak, hanem a fideszes jelöltre, mert – úgymond – ez a 'város érdeke'.

Bizony itt az ideje átmenetileg leszámolni a libernyákizmus egyik voltaire-i szlogenjével, miszerint 'semmivel nem értek egyet, amit mondasz, de halálomig harcolok azért, hogy mondhasd'. Hiába unfair minden területen a hivatalos szemlélet és gyakorlat, nekünk ugye fair módon kellene erre reagálnunk. Avagy keresztény testvéreim megbocsátó tanításával, hogy ha 'megütik egyik orcádat, tartsd oda a másikat is' (Máté 5:39), és nyugodjunk bele a helyzetbe.

Hát nem! Valljuk csak Machiavellivel: a cél jelen esetben valóban szentesítheti az eszközt. Nehogy már lelkiismeret-furdalásunk legyen e politikai bűnözőkkel szemben, akik az 1998-ban indult négyéves szörnyű főpróba után több mint egy évtizede egészen szemérmetlenül pusztítják le a demokráciát, számolják fel a jogállamot, egyúttal pofátlanul lerabolják az országot. Szóval mi lenne, ha megfordítanánk a fideszes propaganda által sulykolt fenyegetést? Hogy azok a kerületek-városok-települések, amelyek nem az ellenzékre szavaznak, egy 2022-es esélyes demokratikus fordulat után bizony hátulra kerülnek a fejlesztési és egyéb pénzek, segélyek kiosztása során. Hogy a 'rosszul szavazó', vagyis ismét fideszes többséget hozó falvakban ezentúl bizony még kevesebb fejlesztés és közmunka lesz...

Egyúttal meg kellene hirdetni a vádalkut az országosan elterjedt korrupcióban résztvevő kis és közepes pentitók számára, ha bizonyítékokkal szolgálnak a magasabb körök disznóságairól. Tudom, most felsikítanak lila értelmiségi barátaim, hogyan lehet egyáltalán ilyen istenkáromlásra gondolni? Úgy vélem, hogy 2022 az utolsó esély arra, hogy sikerüljön végre megállítani a NER bebetonozását, mert különben Magyarország, az egykor 'legvidámabb barakk', a szovjet láger példaképe végleg a blokk sereghajtójává válik, ahova Orbán és csapata az elmúlt évtizedben süllyesztette a bel- és külpolitikában, a gazdaságban, az egészségügyben, a kultúrában – de főleg a morálban. A rendszerváltásig csehszlovák, kelet-német, román stb. barátaink irigykedve sóhajtottak, bárcsak ők is ott tartanának, ahol mi. Nyugati ismerőseink pedig 1989 után is elismerően szorongatták a kezünket, s nemcsak a kelet-németek kiengedése miatt.

Három évtized elteltével értetlenül kérdezik, mi van veletek, miért tűritek ezt a szörnyűséget? Tényleg igaz a Hallo, Herr Diktator című film? A nemzetközi felmérések szerint térségünkben tényleg nincs nálunk korruptabb ország?

Romániában a nálunk kisebb méretű kormányzati visszaélések miatt százezrek vonultak hetekig Bukarest utcáira, s miniszterek és kormányhivatalnokok kaptak börtönbüntetést korrupció és hatalommal való visszaélés miatt. Magyarországon már a szemünk sem rebben, amikor a 'templom egerének' strómanja, aki pár év alatt (mint mondta: 'Orbán és a jóisten segítségével') az ország leggazdagabb embere lett, vagy éppen az EU-projekteken is csaláson kapott veje sokmilliárdos közbeszerzési mutyikat nyer. Patinás, ötcsillagos kastélyszállójukban a cselédségnek (pardon: az alkalmazottaknak) ukázban adták ki, hogy amikor a saját lábunkon járó first daughter és férje ott pihen, akkor lehajtott fejjel kell közlekedni és tilos szemkontaktusba kerülni velük.

Amikor a tavasszal kezdődött Covid-válság idején százezrek kerültek az utcára, akkor a legfontosabb első intézkedés az volt, hogy a NER-bárók újabb tízmilliárdokat kaptak szállodaépítésre és fejlesztésre. Szerencséjük van, mert ha nem lenne itt a vírus és a tüntetési tilalom, akkor kapával-kaszával kergethetnék el a gazembereket a lassan már csak láncaikat veszíthető szerencsétlen tömegek, köztük hoteljeik utcára dobott dolgozói. Így most nem nagyon félnek a belarusz példától, ahol a brutális rendőri erőszak, a politikai gyilkosságok ellenére is milliók mentek az utcára. Persze reménykedjünk, hogy a pandémia elmúltával csak nem eszkalálódik ennyire a helyzet és a „zseb-Trumputyin" nem megy át Lukasenkába.

Szomorú, hogy az általános közöny, a letargia már a műkeresztény Fidesz-morált leleplező Borkai-Kaleta-Szájer triumvirátus lebukása után sem verte ki igazán a biztosítékot. Sőt, a lyukas zokniban jachton örömlányozó Borkait 2019 októberben újra is választották a derék győri szavazók. A 19 ezres pedofil fotógyűjteményű nagykövet is megúszta, miután őzike pillogással, „botlását' megbánva, hivatkozott keresztény hitére. S bár a melegfiús orgiáról pucéron eksztázisban lecsatornázó Szájer gyorsan visszavonult, de mindez csak egy-két százalékot rontott a renomén. (Jegyezzük meg: az apa férfi, az anya nő, a csatorna pedig bádog...) A legszomorúbb az, hogy elsősorban nem az álszent erkölcstelenségen kellene felháborodni (ezt várjuk csak a vaksi gyurcsányozó fideszes nőegyletektől), hanem a megbukott győri polgármester szemérmetlen korrupcióján, vagy hogy az egykori társai által tehetségesnek ítélt EU-képviselő hogyan süllyedhetett ilyen mélyre a NER mocsarában, megfogalmazva annak homofób alaptörvényét.

Örvendetes, hogy a demokratikus ellenzéknek egy évtized alatt nagy nehezen végre sikerült eljutnia az együttműködésig, s a 2019-es önkormányzati választások eredménye bebizonyította, hogy igenis van esély a győzelemre. De kizárólag akkor, ha egységesen lépnek fel az Orbán-rezsimmel szemben. S itt nincs helye az álobjektív balanszírozásnak. A Fidesz budai bástyáján, a XII. kerületi választáson például ha a 'kétfarkú kutyaütők' nem indulnak külön, hanem támogatják az ellenzéket, akkor a Fidesz egyetlen egyéni körzetet sem nyerhetett volna, de 'segítségükkel' egy kivételével mindet megnyerte, és minden folytatódott tovább. Tanulság a jövő évre: bizony ilyen kis hajszálakon is múlhat az eredmény, s ez már nem vau-vau-vicc.

A legfontosabb most az, hogy bemutassák, a Fidesz víruskezelése mennyire felelőtlen, egészségügyileg átgondolatlan, amatőr, titkolózó és hazug. Legjobban talán a 300 milliárdért a világon legdrágábban vett, raktárakban rohadó, ki tudja milyen minőségű 20 ezer lélegeztetőgép jellemzi, amelyek azért a büszke csókos fürkészeknek, portyázóknak milliárdokat hoztak. Vagy, hogy miért is erőltetik a legelutasítottabb, az EU által nem elfogadott kínai vakcinát, amely kétszer annyiba kerül, mint a második legdrágább. Persze az EU-n keresztül érkező vakcinán nem lehet olyan pofátlanul gazdagodni. Gazdaságilag pedig az összes európai ország gyakorlatával szemben a kiváltságosakat, a haverokat segíti, és nem a bajban lévő kis- és középvállalkozások elbocsátandó százezreit, pedig a bérek átvállalásával a fogyasztást is generálhatná.

Az ellenzéki pártoknak szinte árnyékkormányként, egységesen kellene nap mint nap beszélniük minderről közös nyilatkozataikban; továbbá a legkisebb falvakban is ingyenes újságokban, hírlevelekben felvilágosítani a minderről egy szót sem tudó tömegeket. Örömteli, hogy már e kis településeken is kezd elterjedni a bárki által letölthető és nyomtatható kétoldalas 'Nyomtass te is!' heti hírlevél, tömören bemutatva a valóságot, amely elől valóban el vannak zárva az M1 és TV2 hazug siker-propagandájából tájékozódó emberek. Mert készüljünk fel rá: a fekete kendós Raszputyin boszorkánykonyhájában a 14-es rezsihazugság és a 18-as migráncshazugság után bizonyára már dolgoznak a 22-es kampány járványhazugságán.

Szentirmay László