Végre megszületett az országos ellenzéki koalíció!

Lendvai Ildikó 2020. augusztus 14. 08:24 2020. aug. 14. 08:24

Megszületett az országos ellenzéki koalíció. A hat ellenzéki párt elnöke bejelentette: megkezdték a hivatalos egyeztetéseket a 2022-es választásra és a közös kormányzásra. Kinyilvánították közös akaratukat, hogy győzelem esetén koalícióban kormányoznak. Ennek érdekében közös programot alkotnak, és mind a 106 körzetben közös jelölttel indulnak, akit előválasztással vagy tárgyalással választanak ki.

Ez történik most a Borsod megyei körzet időközi választásán is. (Többen kérdezik, hogy miért nincs feltétlenül mindenütt előválasztás. Én nagy híve vagyok a módszernek, de egy 60 faluból álló körzetben nem biztos, hogy sokaknak van bátorságuk a közmunkát és tüzelőt osztó polgármester figyelő szemei előtt, a falujuk közepén bemenni egy sátorba, ellenzéki jelöltet választani.)

De figyelem! Ez még nem a hepiend. NEM A VÉGE EGY TÖRTÉNETNEK, HANEM AZ ELEJE. Most nemcsak a közös programkészítésnek kell nekilátni, és nem is csak a jó jelöltek felkutatásának, hanem a koalíciós politizálás többi feladatának is.

Kell a stáb a kommunikáció összehangolására, a közös jelszavak, szimbólumok, vizuális jelképek. Az internetes felület megformálására, színtelen-szagtalan kevercs helyett, a különböző választói bázisok, pártkarakterek, személyiségek okos összjátékára és munkamegosztására. Még a részletes program összeállítása előtt, kell az az 5-6-10 pont a közös célokról, a remélt kormányzás első lépéseinek tervéről. Kell a közös külpolitikai fellépés. Kellenek a közös akciók, a látványosan közös parlamenti fellépések, amelyekben megmutatkozik a közös ellenzéki karakter. Kell a mindenki által elfogadott politikai-erkölcsi krédó. Kell egyeztető fórum a kríziskezelésre, helyi konfliktusok esetére, hiszen ezeket nem lehet teljesen elkerülni. Kell végre-valahára az önkormányzatok közös fellépése, a Szabad Városok Szövetsége.

Jut eszembe: ha a Göd keltette aggodalom hozzájárult ahhoz, hogy a pártvezetők szükségét érezték a közös kiállásnak, akkor talán még ez a rémes és befejezetlen történet sem volt egészen hiába...De soha többé ilyen hosszan hagyni elmérgesedni a vitákat!

Aesopus meséjében így biztatják a sportolót, aki mindig azzal dicsekedett: át tudja ugrani a Rhodus folyót: „Hic Rhodus, hic salta!"

Most legalább a Rhodus partjára már eljutottunk. Lehet ugrani.