Vérciki Tamás, a virtigli jobboldali

Dr. Dávid Ferenc       2021. május 6. 09:50 2021. máj. 6. 09:50

A Fidesz európai parlamenti képviselői levéllel fordultak az Európai Bizottsághoz, mert álláspontjuk szerint a bizottság Magyar Gábor személyében egy „virtigli baloldali politikai aktivistát" nevezett ki a Magyarországgal foglalkozó idei jogállamisági jelentést előkészítő delegáció kapcsolattartójának – közölte Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerdán. (…) A Fidesz-KDNP delegációvezetőjének közlése szerint a Magyarországgal foglalkozó idei jogállamisági jelentést előkészítő delegáció kapcsolattartójának Magyar Gábort, az Európai Bizottság egyik főigazgatóságának munkatársát nevezték ki. „Magyar Gáborral nem az a probléma, hogy Magyar György ismert baloldali ügyvéd-politikus fiáról van szó. A kinevezés attól botrányos, hogy a Magyar Gábor nem egy független uniós tisztviselő, hanem a valóságban egy izgága baloldali politikai aktivista" – értékelt Deutsch Tamás. Felhívta a figyelmet arra: Magyar Gábor egy interjúban Magyarországot egy olyan rezsimnek nevezte, amely már nem felel meg az emberi jogokat tiszteletben tartó demokratikus jogállam követelményeinek. Emellett – folytatta a delegációvezető – Magyar Gábor a „jól ismert baloldali rágalmaknak megfelelően" azt is fejtegette, hogy az alkotmányosság lebontását célzó törekvések következtében az alapjogvédelem szintje is csökkent, valamint hozzátette, hogy az összpontosult politikai hatalom lényegében azt csinál, amit akar. (…) Deutsch Tamás hangsúlyozta: Magyar Gábort, „nyilvánvaló elfogultsága miatt" az Európai Bizottságnak azonnal vissza kell hívnia, és nyilvánosan garantálnia kell végre az elfogulatlan eljárást. (MTI)

– A magyar közélet neveletlen hobója (Jakab Péter szerint Deutsch Tamás egy hosszú hajú ficsúr, aki 30 éve élősködik a nemzet nyakán) valamit elfelejtett közölni: Magyar Gábor fent idézett nyilatkozatait nem az Európai Bizottság tisztviselőjeként tette, hanem még 2017-ben, Brüsszelbe való kiutazása előtt. Négy évvel ezelőtt tehát praktizáló ügyvédként alkotott véleményt a hazai viszonyokról, és nem az EB alkalmazottjaként. Miért ne tehette volna?

– Deutsch elfogultságról papol, holott a Fidesz – elvileg – autonóm szervezetek élére is folyamatosan pártkatonákat vezényelt és vezényel: a sort kezdhetjük az Állami Számvevőszék elnökével és zárhatjuk Polt Péterrel. A köztársasági elnöki posztot betöltő személy egy üzemi párttitkár jogosítványi körével rendelkezik, minden döntését a Fidesz intenciói szerint hozza. Deutsch szavait visszaidézve: Áder és társai virtigli jobboldali politikai aktivisták, mégis magas közhivatalt tölthetnek be. De Kövér szereplései sem zavarják Tamásunkat, pedig a nemzet házmesterénél részrehajlóbb országgyűlési elnököt még nem hordott a hátán a Föld.

– Deutsch álságosan azt is megjegyzi: azzal semmi gond, hogy a most megtámadott személy az ismert ügyvéd, Magyar György fia. Deutsch hazudik, hiszen a Fidesz karaktergyilkos politikájának egyik alapvető eszköze, hogy a célkeresztbe vett áldozatok familiáris kapcsolataira is lőnek. Apákat, anyákat, sőt, nagyszülőket is bevontak és bevonnak a politikai attakokba, nem kímélnek sem élőt, sem holtat. Magyar Gábor közéleti szerepet vállaló édesapja sem kivétel.

– Nem igazán elegáns, hogy utólag kezdik fúrni Magyar Gábor kinevezését. Kristálytisztán látszik, hogy a Fidesz-delegáció egyaránt kellemetlenséget akar okozni az Európai Bizottságnak és Magyar Gábornak. Az viszont nem ismeretes, hogy a Fidesz érdekköréből vajon megpályázta-e valaki a koordinátori pozíciót? A kormányzó pártnak „jobbnál jobb” jogászai vannak: Budai Gyula, Kocsis Máté, Illés Boglárka (Fidelitas elnök) és még sokan mások.

A jogvégzett Deutsch Tamás is megcélozhatta volna a tisztséget, de vélhetően időben rájött, hogy virtigli jobboldalisága egy komoly pozíció betöltésére nem elég. Tehetség és tudás hiányában nem vállalhatta a megméretést, így aztán nem maradt más lehetősége, mint kiadni egy ostoba közleményt. Ennyire futotta.