A nagyobb kutyák ritkábban, de hosszabb ideig álmodnak

HírKlikk 2024. szeptember 1. 18:00 2024. szept. 1. 18:00

A kutyák álmairól több mint húsz éve született az első tanulmány az Egyesült Államokban. A kutatók patkányok alvási ciklusát tanulmányozva megállapították, hogy a rágcsálók valós eseményeket idéztek fel, és összetett álmokat éltek át, ebből következtettek arra, hogy a kutyák valószínűleg hasonló módon álmodnak.

Szakértők szerint a kutyák azért rúgnak, rángatóznak vagy nyűszítenek alvás közben, mert ugyanúgy álmodnak, mint az emberek – írta az Index. A kutatók azt is megállapították, hogy sok esetben a kutyák saját gazdájukról álmodnak.

„A kutyák valószínűleg a gazdáikról álmodnak, és arról, hogy más kutyákkal és olyan emberekkel érintkeznek, akiket szeretnek” − nyilatkozta José Arce állatorvos, az Amerikai Állatorvosok Szövetségének korábbi elnöke.

Az állat kora és mérete is szerepet játszik abban, milyen gyakran álmodik. Az Amerikai Kennel Klub szerint a kisebb testű kutyáknál nagyobb valószínűséggel nő az álmok gyakorisága, mint a nagyobbaknál, ugyanakkor rövidebb ideig tart, míg a nagyobb kutyák kevesebbet, de hosszabb ideig álmodnak − tette hozzá az amerikai állatorvos.

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is képesek rémálmokkal szembesülni. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ne ébresszük fel a kutyát annak ellenére, hogy morog vagy nyüszít álmában. A Journal of Veterinary Behavior szerint a kutyaharapások körülbelül hat százaléka akkor történik, miközben a kutya alszik. „Ha egy kutya morog, akkor nem zavarnám” − magyarázta José Arce. „Nagyon óvatosnak kell lennünk az állkapcsuk körül, mert néha megharapnak, nem szándékosan, de nem tudják kontrollálni magukat.”

Bár még keveset tudunk arról, hogy mi történik, amikor az állatok alszanak, Arce úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia szerepet játszhat a jövőbeli kutatásokban, és segíthet a kutatóknak „több választ találni”.

A kutyákkal kapcsolatos legújabb kutatások újabb eredményeket hoztak az agyukról és a viselkedésükről, például arról, hogy megérzik-e az embereken, hogy nagyobb stressz alatt állnak, vagy meg tudják különböztetni a nyelveket, vagy hogy miért élnek tovább a kisebb testű kutyák a nagyobbaknál.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom