Évek óta zárva az új buszpályaudvar, ahol esőzéskor még a konnektorból is folyik a víz

HírKlikk 2024. szeptember 15. 13:00 2024. szept. 15. 13:00

– Balesetveszélyes a buszpályaudvar épülete, ennek az az oka, hogy a beázások miatt néhány helyen potyog a vakolat. Ezek a területek szalaggal vannak körbekerítve – vázolta a jelenlegi helyzetet a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportálnak Sallai Róbert Benedek, Túrkeve 2019-ben megválasztott polgármestere.

A szoljon.hu cikke szerint a 2007 tavaszán átadott buszpályaudvarnak nem sokáig tudtak örülni a túrkevei lakosok. A bajok akkor ütköztek ki igazán, amikor egy nagyobb esőzéskor 2011-ben beázott az épület. Olyannyira, hogy még a konnektorokból is ömlött a víz. 

– Az önkormányzat korábban igazságügyi építészeti szakértőt kért fel, hogy megállapítsa, hol és ki hibázott. A szakértő 80 százalékban tervezői hibát állapított meg. Egykor a Volánbusz Zrt. azt szerette volna, hogy kicsit egységesebb legyen a buszpályaudvarok arculata a vármegyében, ezért egy miskolci céggel terveztetett. Mint kiderült, a cég által tervezett többi vármegyei buszpályaudvar esetében is hasonló problémák merültek fel. A felső terasz kialakításáról nem megfelelő technológiai leírás készült, a tető szigetelése, a csapadékvíz levezetése teljes mértékben elhibázott volt, ennek következtében a kivitelezést követő években már a villanykapcsolókból folyt a víz, az áramellátás tönkrement, megkezdődött a belső salétromosodás. Még az elődöm, a 2019 előtti választási ciklusban elindította a jogi lépéseket, ám a szóban forgó tervezőiroda csődöt jelentett, innentől kezdve pedig egy patthelyzet alakult ki – idézte fel az előzményeket a városvezető. 

A buszpályaudvar felépítése egykor bruttó 117 millió forintba került, amelyből 50 millió forintot pályázaton nyert a város. A Volánbusz ugyanennyivel járult hozzá a fejlesztéshez, míg az önkormányzat tizenhét millió forintos önerőt biztosított a beruházáshoz. Hiába. Felújítás híján, Túrkeve központjában egy használhatatlan, egyre romló állapotú épület csúfoskodik, ami jelenleg csak a biciklik tárolására alkalmas. Az önkormányzat mind a korábbi, mind a jelenlegi ciklusban törekedett a probléma megoldására, ami nemrég már körvonalazódott. 

– A helyzetet 2019-20-ig egyáltalán nem sikerült megoldani. Ezután annyi történt, hogy 2021-ben telepíttettünk egy ideiglenes várórendszert. Emellett elkezdtük a tárgyalásokat a Volánbusz Zrt.-vel. Először közös megoldáson gondolkodtunk, később arra jutottunk, hogy jobb, ha a busztársaság tulajdonába kerül át az épület, azért, hogy kormányzati forrásokat tudjon igénybe venni a felújításhoz. Ebben megállapodás is született, a képviselő-testület is rábólintott az elidegenítésre. De, mire pont került volna az ügyre, átszervezték a Volánbusz Zrt.-t, a hatáskör pedig átkerült az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz. Jelenleg a minisztériummal próbálunk újra egyeztetni – mondta Sallai Róbert Benedek. Hozzátette, a számítások szerint, a felújítás legalább 160 millió forintba kerülne. Az önkormányzatnak erre nincs forrása, ezért bíznak az állami segítségben.

Forrás: szoljon.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom