Ha sörivásról van szó, a csehek verhetetlenek

HírKlikk 2024. szeptember 2. 18:40 2024. szept. 2. 18:40

A Kirin Holdings adatai szerint Csehország 30 egymást követő éve tartja a vezető helyet az egy főre jutó sörfogyasztás tekintetében, az átlagember naponta egy üvegnél több sört iszik. Ma a Pilsner Urquell az ország legnagyobb sörgyára, amely jelenleg a japán székhelyű Asahi Breweries konszern tulajdona.

A második helyet az éllovastól jelentősen lemaradva követi Ausztria, ahol országszerte a népszerű márkák közé tartozik az Ottrakringer és a Stiegl – írta a Piac és Profit. Összességében nagyjából 350 sörfőzde működik az országban, amelyek a kézműves és mikrosörfőzdék sokféleségét mutatják. A kontinensen túl Namíbia a legjobb sörivó ország Afrikában, Panama Latin-Amerikában, Kambodzsa pedig Ázsiában.

Összehasonlításképpen, az Egyesült Államok a 31. helyen áll a világon az egy főre jutó sörfogyasztás tekintetében, ami Csehország egy főre eső sörfogyasztásának körülbelül egyharmada. Tavaly az USA-ban a legnépszerűbb sör az idősebbek között a Heineken volt, míg a Guinness az első helyen végzett a fiatalabbak között. (Magyarország a mezőny közepe táján helyezkedik el.)

A sör eredete legalább 5000 évre vezethető vissza a Közel-Keletre, ahol a korabeli civilizációk fogyasztásának szerves része volt. Az ókori sumér és egyiptomi kultúrákban a sört még pénzeszközként is használták. A sör mai ízvilága a középkorban született meg. A komlót a szerzetesek kezdték el használni megváltoztatva a sörfőzés folyamatát. Az évszázadok során a sör mélyen beépült fogyasztási szokásaikba, és az egyik legtöbbet fogyasztott ital lett a világon.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom