Héjában sült töltött burgonya

Valentin 2021. március 5. 20:10 2021. márc. 5. 20:10

Jó választásnak bizonyul, ha valami laktató és egyszerűen elkészíthető finomsággal szeretnénk meglepni a családot. Elkészítése még kezdő háziasszonyoknak sem jelenthet gondot.

Hozzávalók:

  •  6 db  (nagyobb) burgonya
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 10-12 cm lángolt kolbász
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 szál csemegehagyma
  • 20 dkg sajt

 

Elkészítése:

A burgonyákat enyhén sós vízben megfőzzük, hideg vízzel átöblítjük és félretesszük, hogy kissé hűljenek le.

A kolozsvári szalonnát keskeny csíkokra vágjuk és serpenyőben pirosra pirítjuk, majd a keletkezett zsiradékból leszűrjük.

A burgonyákat hosszában kettévágjuk és kikaparjuk a belsejét úgy, hogy körben a héjukon fél centi burgonya maradjon.

A töltelékhez a kolbászt, a lilahagymát, a csemegehagymát és 15 dkg sajtot apróra vágjuk és hozzáadjuk a pirított szalonnát (igény szerint sózzuk, borsozzuk ha kell, bár eléggé sós a szalonna és a kolbász is) és megtöltjük vele a burgonyákat.

Végül tepsibe tesszük, mellérakjuk a kivájt főtt krumpli darabokat és 190 fokra előmelegített sütőben 15-17 percig sütjük.

Ekkor kivesszük és a maradék 5 dkg reszelt sajtot elosztjuk rajtuk. Visszatesszük a sütőbe még további 4-5 percre, hogy a sajt ráolvadjon a töltelékekre.

Friss kenyérrel és a ropogósra sült krumplidarabokkal, illetve savanyúsággal tálaljuk.