Alma leves

Valentin 2023. május 21. 18:50 2023. máj. 21. 18:50

Az alma leves melegen vagy hidegen is fogyasztható, így kiváló előételként vagy desszertként is szolgálhat.

Hozzávalók:

  • 4-5 közepes méretű alma
  • 1 liter víz
  • 1/2 csésze cukor 
  • 1 citrom leve
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
  • Tejszín vagy tejszínhab a tálaláshoz

 

Elkészítés:

Az almákat hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel apró darabokra.

Egy nagy lábasban forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá az almát. Főzzük közepes hőfokon kb. 15-20 percig, amíg az alma megpuhul.

Amikor az alma megpuhult, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, az őrölt fahéjat és szegfűszeget. Keverjük össze, majd főzzük további 5 percig, hogy a ízek jól összeérjenek.

Vegyük le a levest a tűzhelyről, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ha a leves kihűlt, turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítsük simára.

Tálaláskor adhatunk hozzá tejszínt vagy tejszínhabot a tetejére, és díszíthetjük egy kevés fahéjjal.