Répatorta húsvétra
Húsvétkor az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a desszertek sem, így elhoztunk egy kandírozott répás répatorta receptet, amit garantáltan szeretni fog az egész család.
Hozzávalók a répatortához:
- 375 ml étolaj
- 200 g kristálycukor
- 200 g barna cukor
- 6 db tojás
- 400 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor (12 g-os kiszerelés)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 450 g reszelt sárgarépa
- 100 g durvára vágott dió
- A kandírozott répához:
- 2 szál vékonyabb répa
- 250 ml víz
- 250 g kristálycukor
A krémhez és a tetejére:
- 750 g mascarpone
- 60 g porcukor
- 1 mk vaníliaaroma
- 1 marék durvára vágott dió
Elkészítés:
Az olajhoz adjuk a kétféle cukrot, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat is, és habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral és a fűszerekkel, majd mehet hozzá az összes többi hozzávaló is. Alaposan elkeverjük, majd három darab 18 cm-es, alulról sütőpapírral bélelt formába simítjuk a masszát.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük, ha nagyon barnulna a teteje, letakarjuk egy alufóliával. Ha megsült, megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd kivesszük a formából és hagyjuk teljesen kihűlni – írja a Street Kitchen.
A díszítésre szánt répákat megtisztítjuk, és hámozóval vékony szeleteket vágunk belőle. A vizet és a cukrot összeforraljuk, majd alacsonyabbra vesszük a lángot, beledobjuk a répaszeleteket és 20 percig főzzük őket. 100 fokra felmelegítjük a sütőt, a répaszeleteket enyhén beolajozott, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd 20-30 percig sütjük őket. Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből, és amikor még melegek, formázhatóak, de már nem égetik a kezünket, gyorsan műanyag vagy fém evőpálcikára tekerjük őket, pár másodperc múlva lehúzzuk, majd sütőpapíros tepsire rakjuk őket száradni.
A krémhez a mascarponét stabilabb krémalappá habosítjuk, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát és a porcukrot. Sima és/vagy csillagcsöves habzsákba töltjük a krémet.
A piskóták tetejét egyenesre vágjuk, majd megtöltjük őket a krémmel úgy, hogy a tetejére is maradjon díszítésnek. Durvára vágott dióval és a kandírozott répaszeletekkel díszítjük a tortát.