Főzve vagy sütve, szilvalekvár legyen!

HírKlikk 2023. szeptember 3. 16:50 2023. szept. 3. 16:50

Augusztus végétől már érik a szilva. Ha pedig sok van belőle, eltehetjük befőttként vagy savanyítva, de a legnépszerűbb elkészítési módja mégiscsak a szilvalekvár.

A szilvalekvárt is többféleképpen készíthetjük el: cukorral felfőzve, kombinálhatjuk a sütést és a főzést, de mehet egyszerűen a sütőbe is. 

Ha főzzük, akkor a kimagozott szilvát cukorral meghintve, néhány órát állni hagyjuk, majd utána megfőzzük. Ha gyorsabban szeretnénk elkészíteni a lekvárt, akkor a friss, magozott gyümölcsöt azonnal felforraljuk, cukorral vagy befőzőcukorral meghintve újra forraljuk, és húsz perc főzést követően üvegekbe töltjük. Celofánnal és fémtetővel fedjük, száraz dunsztban tartjuk legalább 24 órán keresztül. Mostanában többen időspórolásként fejjel lefelé fordítják 5-6 percre a lezárt üvegeket, de van, aki, ha biztos abban, hogy tökéletesen lezárta az üvegeket akkor így hagyja teljesen kihűlni azokat.

A sütve-főzve készített lekvár esetében a szilva puhulása a sütőben történik. A gyümölcsöt tepsibe tesszük, majd 200 fokon legalább egy órát sütjük. Az így kapott félkész lekvárt lábasba öntjük, fűszerezhetjük, majd cukorral összefőzzük. Ebből a fajta lekvárból nagyon finom chutney készíthető. Üvegekbe töltjük, dunsztoljuk.

A sütőben sült lekvárhoz a legtöbb esetben semmilyen adalék nem szükséges. A csak sütéssel készített lekvár hosszabb ideig, közepesen meleg sütőben készül tepsiben vagy egy mély lábasban. Addig sütjük, amíg a kívánt sűrűséget eléri a lekvár, majd üvegezzük, és dunsztoljuk.

Forrás: mindmegette.hu