Zöldségek és gyümölcsök, amik a kinézetük miatt nem népszerűek, pedig nagyon egészségesek

HírKlikk 2023. július 3. 17:10 2023. júl. 3. 17:10

Léteznek olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek a magyarok számára riasztónak tűnhetnek a kinézetük miatt, mint például a lila színű répa, vagy vörös banán, pedig ott, ahol honosak, egyáltalán nem számít kuriózumnak egyik sem. Ezekben a növényekben nem csak a meglepettségünk közös, amit mondjuk egy fehér eper látványa kelthet bennünk, hanem az is, hogy sokkal egészségesebbek, mint ismert változatuk.

Vörös banán

A gyümölcs népszerűsége töretlennek számít Magyarországon, hiszen íze édes, nem kell hozzá hámozóeszköz, nem folyik, egyszerűen bedobva a táskánkba vihetjük magunkkal bárhová, aztán egy pillanat alatt válhat egészséges és tápláló nassolni valóvá. A vörös banán a keleti és déli égtájakon számít természetesnek, mint Kelet-Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában és az Egyesült Arab Emírségekben. Az éghajlati körülmények miatt sötétvörös színű banán húsa lilás, állaga krémesebb, benne rengeteg vitaminnal, ásványi anyagokkal és szénhidráttal.

Fehér eper

A fehér húsú, piros magú eper egy furcsa, de természetes növény, két gyümölcs, az ananász és az eper közös gyermeke, az íze pedig ugyanezt az érzetet kelti. A gyümölcs Európa déli részén terem, az érési folyamat során a zöld termés folyamatosan világosodik, így onnan tudjuk, hogy teljesen érett az eper, amikor olyan fehér, mint a fal. Igy azt mondják, minél színtelenebb az eper, annál jobb. 

Lila paprika

A paprika sötét lila színét az antocianinok különleges pigmentanyaga adja, ami ellenállóbbá teszi a zöldséget a faggyal szemben. Éppen ezért olyan északi országokban terem, ahol a hideg idő ellenére is képes beérni. Az íze ugyanolyan, mint piros társáé, C-vitamintartalma magas, és az ereket is védi, így visszérpanaszok ellen hatékony táplálék. 

Fekete paradicsom

A vadparadicsomként ismert faj neve: kumato. A piros paradicsom egyik mutációjáról van szó, igy könnyen előfordulhat a saját kertünkben is. A sötét szín a magas antioxidáns-tartalomra utal, ezért egészségesebb, mint a hagyományos paradicsom. Éretlenül is fogyasztható, már a legtöbb kertészetben, sőt áruházban is kapható a kumatomag, ami azonnal gyökeret ver piros testvérei mellett, és rekordidő alatt terem. 

Lila répa

A lila répa Iránban őshonos zöldség, a színe a kedvező éghajlati hatásoknak köszönhető, így ezen a térségen már a föld alatt is egészségesebb répa terem. A lila paprikához hasonlóan kiváló az érproblémák ellen.

Tehát attól függetlenül, hogy nem ismerjük ezeket a zöldségeket, vagy gyümölcsöket, érdemes megkóstolni őket, ha lehetőségünk adódik rá, de azért lecserélni sem kell a jól beváltakat, amelyekkel nagyanyáink is főztek.

Via:divany.hu.