Mire jó a rebarbara?

HírKlikk 2023. június 4. 12:35 2023. jún. 4. 12:35

A rebarbara egy zöldség és tele van mindenféle hasznos tápanyaggal. Erősen savas, friss, harsány íze miatt gyümölcsökkel párosítva, desszertnek, kompótnak használják a leggyakrabban.

A rebarbara nem egy egzotikus zöldség, megterem a hazai kertekben is, érdemes a vékonyabb és keményebb szálakat választani, ha nagyon vastag, vagy elhajlik, nagyobb esélye van annak, hogy fás, szálkás állagú.

A rebarbarából leggyakrabban darabos, rövid hőkezeléssel készült dzsem/kompót lesz. Ezt fűszerezik vagy édesítik, aztán viszont kerülhet húsok mellé ugyanúgy, mint desszertekbe. Sokszor párban áll valami más, édes gyümölccsel, almával, körtével, málnával, eperrel. Sütemények mellett gyakran kerül még ginbe is, ez egy elég egyszerű módszer: egy üvegbe feldarabolt rebarbarát tesznek, felöntik ginnel, és pár nap múlva egyszerűen megisszák. A két alapanyag annyira jól megy egymáshoz, hogy több nem is kell. Ezen kívül lehet még belőle krémleves, mivel nagyon hamar, pár perc alatt megpuhul, és kellemes péppé turmixolható. A rebarbara a receptekben azt hozza, amit a citrom, vagy narancs, illetve a ribizli a desszerteknek, az ecet a salátáknak és a leveseknek, a savanyú káposzta az egytálételeknek: a savat, amely egyensúlyba állítja az édeset – írja a Telex.

Az egyik legjobb angol desszert a crumble, magyarul morzsasüti, ettől még szuper, egyszerű, variálható, jó télen és nyáron, minden gyümölccsel, sőt, akár zöldségekkel is. A rebarbara rengeteg levet enged ki magából, amíg sül vagy fő, ezért ha ezzel készítik a morzsát, érdemes külön megsütni az elemeket. Ezáltal az elemek többféleképpen felhasználhatók, nem csak azért jó, mert a rebarbaralé nem áztatja el a morzsát. A rebarbarás kompót passzolhat, tejbegrízre, joghurtra, pudingra, sodóra, tejberizsre, fagylaltra. Néha a cukron túl fahéjjal, gyömbérrel is ízesítik. A morzsa pedig ugyanígy univerzális minden krémes dologhoz.

Rebarbara-eper kompót ropogós morzsával

Alapanyagok:
250 gramm rebarbara
250 gramm eper
50 gramm cukor

A morzsához:
100 gramm vaj
150 gramm liszt
50 gramm zabpehely
egy nagy csipet só
egy evőkanál porcukor

A rebarbara fás részeit el kell távolítani, majd körülbelül két centis darabokra vágni. Az epret szintén legalább ketté kell vágni, mindkettőt egy tűzálló edénybe kell tenni és összekeverni, megszórjuk cukorral és mehet a sütőbe 180 fokra kb. fél órára. Akkor jó, amikor puha, és körülötte szirupos lé képződött. A morzsához a hideg vajat felkockázzuk, az alapanyagokat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Egy sütőpapíros tepsibe szórjuk, és a kompót mellett kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Édesség mellett lehet savanyúan is fogyasztani, az a recept sem igényel többet tíz percnél. 

Savanyú rebarbara

Alapanyagok:
2- 3 szál rebarbara
1,5 dl enyhe ecet (pl. alma)
1 dl víz
100 gramm cukor
1 teáskanál só
friss gyömbér

A rebarbarát két centis darabokra vágjuk, tiszta üvegbe töltjük. Az ecetet felforraljuk a vízzel, cukorral, sóval, pár szelet gyömbért teszünk bele, és a rebarbarára öntjük. Már egy óra múlva fogyasztható, de egy nappal később még jobb.

Forrás: Telex